Robotit ovat rakentaneet aurinkopaneelin perustan kuupölyä matkivasta pölystä. Presidentti Bushin kuuasemakaavailuille energianlähde, jonka painavin osa voitaisiin rakentaa paikallisesta raaka-aineesta, on hyvä uutinen. Raaka-aineen tai tavaran lähettä...

Robotit ovat rakentaneet aurinkopaneelin perustan kuupölyä matkivasta pölystä. Presidentti Bushin kuuasemakaavailuille energianlähde, jonka painavin osa voitaisiin rakentaa paikallisesta raaka-aineesta, on hyvä uutinen. Raaka-aineen tai tavaran lähettäminen Kuuhun on näet erittäin kallista.

Neljä vuotta sitten Houstonin yliopiston tutkija Alex Freundlich työtovereineen alkoi työstää ideaa, jossa Kuuhun viedyt robotit tekisivät aurinkovoimalan Kuun pölystä.

Kiertolaisemme hieno, harmaa pöly on puoliksi piidioksidia. Toinen puoli koostuu 12 eri metallioksidista. Freundlichin työryhmä arveli näiden aineiden riittävän. Robotit voisivat sulattaa pölyn, jalostaa sen ja valaa siitä aurinkopaneeleita. Jokainen aurinkovoimalla kulkeva robotti jättäisi edetessään jälkeensä rivin paneeleita.

Nyt Freundlich kumppaneineen on osoittanut, että idea on toteutuskelpoinen. Tutkijat seurasivat, miten Kuun oloja matkivassa tyhjiökammiossa työskentelevät robotit onnistuisivat tehtävässään. Robotit sulattivat jauhetta (JSC-1), joka on koostumukseltaan samanlaista kuin Apollo-astronauttien mukanaan tuomat kuunäytteet, ja antoivat aineen kovettua uudelleen lasimaisen kiiltäväksi levyksi. Levy osottautui tarpeeksi tasaiseksi ja kestäväksi aurinkopaneelin perustaksi. Tutkijat osoittivat myös, että levyyn asennetut aurinkokennot muunsivat Auringon valoa sähköksi.

New Scientist kertoo, että tutkijat antoivat robottien valmistaa paneelit Kuussa saatavilla olevalla tekniikalla. Siksi heidän paneeliensa hyötysuhde on vain prosentin paikkeilla kun normaalien avaruudessa käytettävien paneelien hyötysuhde on noin 40 prosenttia. Ehkä huonosta hyötysuhteesta ei ole haittaa Kuussa, sillä sinne voi rakentaa suuremmat aurinkopaneelit kuin satelliitin kylkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla