Kontukimalainen infrapunakameran kuvassa.  Kuva: <span class="photographer">Beegroup Würtzburg</span>
Kontukimalainen infrapunakameran kuvassa. Kuva: Beegroup Würtzburg

Kimalaiset etsivät kuuminta shottia.

Kimalaisten ja mehiläisten on jo pitkään tiedetty suosivan kukkia, joissa on sokeripitoisinta mettä. Nyt tutkijat Cambridgen yliopistosta ja Queen Mary Collegesta, Britanniasta, ovat havainneet, ettei sokeripitoisuus ole ainoa asia.

Jos tarjolla on kylmää mettä ja lämmintä mettä, kimalaiset valitsevat lämpimän meden. Kimalaiset näyttävät pitävän kukan väriä merkkinä lämpötilasta. Tämä selvisi, kun tutkijat tarjosivat kontukimalaisille (Bombus terrestris) eri lämpöistä mettä eri värisistä tekokukista.

Tutkimusta johtaneen professori Lars Chittkan mukaan kimalaisten käyttäytyminen heijastelee tarvetta säästää energiaa. Samalla tavalla kuin ihmiset voivat kylmänä päivänä käyttää energiavarastojaan lämmön tuottamiseen tai säästää sitä juomalla kupin kuumaa teetä, kimalaiset säästävät lihasten lämmittämiseen tarvittavaa energiaa juomalla lämmintä mettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Chittkan tutkimuksella on vaikutuksia myös kasviekologian tutkimukseen. Koska monet kukkakasvit käyvät jatkuvaa taistelua parhaista pölyttäjistä, voisi olettaa niiden pyrkivän myös nostamaan lämpötilaansa pölyttäjiä houkuttelevaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksesta kertoi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla