Popcornin koko kaksinkertaistuu, jos sen paistaa alipaineessa, englantilainen tiedelehti Nature kertoo. Menetelmä perustuu tervejärkiseen päättelyyn, ja yhdysvalta...

Popcornin koko kaksinkertaistuu, jos sen paistaa alipaineessa, englantilainen tiedelehti Nature kertoo. Menetelmä perustuu tervejärkiseen päättelyyn, ja yhdysvaltalaisten yliopistotutkijoiden Paul Quinnin ja Joseph Bothin mukaan se toimii myös käytännössä.

Maissinjyvässä on tiivis kuori, joka kestää jyvän sisään paistettaessa syntyvän höyryn painetta. Lopulta höyrynpaine kuitenkin rikkoo kuoren ja kirjaimellisesti räjäyttää jyvän popcorniksi.

Höyryn laajeneminen pysähtyy, kun sen paine on laskenut ulkoisen ilmanpaineen tasolle. Alipaineessa laajeneminen jatkuu hieman pidemmälle, joten popcornistakin tulee isompi.

Naturen uutinen ei kuitenkaan kerro, miten alipaineen saisi kätevästi aikaan kotona.