Pora asetettiin Marsin tasangolle helmikuun lopulla. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Pora asetettiin Marsin tasangolle helmikuun lopulla. Kuva: Nasa

Insight-laskeutujan poravasaran pitäisi tunkeutua kolmen metrin syvyyteen, mutta on nyt edennyt vain puolisen metriä.

Marsin pintaan iskevä poravasara on kohdannut Marsin maaperässä kovaa vastusta. Marsin pinta on niin kovaa, että laite on päässyt korkeintaan puolen metrin syvyyteen. Tavoite on ainakin kolme metriä.

Poravasara on Insight-laskeutujan tärkein tieteellinen mittalaite. Lennonjohto siirsi sen tasangolle Insightin rungosta helmikuun lopulla. Työn hoiti laskeutujan robottikäsi.

Poravasara alkoi iskeä Marsin maaperään 28. helmikuuta. Se nakutti aluksi noin 400 iskua neljän tunnin ajan. Se vei poran noin 35 sentin syvyyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten sen tahti hidastui ja tauon jälkeen se upposi vain hiukan syvemmälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nasan mukaan pora on kallistunut noin 15 astetta. Se on osunut kovaan kallioon tai soraan.

Poran kärki vetää Marsin maaperään viiden metrin pituista kaapelia. Siinä on kaikkiaan 14 lämpötilaa mittavaa anturia.

Tutkijat sanovat poravasaraansa HP3:ksi. Matkalla viiteen metriin se mittaisi eri lämpömittarein Marsin sisustan lämpöä pinnan lähellä.

Tarkka tieto lämmöstä auttaisi tutkijoita ymmärtämään, millainen on punaisen planeetan rakenne ja kuinka Mars muodostui.

Saksassa valmistetun poravasaran nakutus on nyt keskeytetty. Lennonjohto ja tutkijat pohtivat rauhassa, miten edetä ongelman kanssa, kertoo space.com.

Kaivuu vie muutenkin aikansa. Nakutus tuottaa lämpöä, joten poran annetaan jäähtyä aina kaksi päivää jokaisen neljän tunnin nakutuksen jälkeen.

Poravasaran rakenne ja toiminta on esitelty tällä Saksan avaruus- ja ilmailukeskuksen videolla.

Insight ja sen laitteet on suunniteltu kestämään Marsissa vähintään yksi Marsin vuosi. Se on noin 687 Maan päivän pituinen.

Marsia on ennenkin tutkittu pintaa syvemmältä, mutta ei koskaan metrien syvyyksistä. Nasan laskeutuja Viking 1 sai näytteen 22 senttimetrin syvyydestä loppukesästä 1976.

Insightin edeltäjä eli laskeutuja Phoenix puolestaan kauhaisi Marsin maaperää noin 18 senttimetrin syvyydeltä kesällä 2008. Näytteen se otti lähellä Marsin pohjoisnapaa.

JPI
Seuraa 
Viestejä30647

Brainwashed kirjoitti:
Grönlannin graniitti on kovaa.

😎


Niin on mutta jos Grönlannissa muka porataan, niin miksi pitää ollenkaan porata, eikö olisi helpompi sanoa jotta hyvin porautui ja sillä supuli ?
Toisin sanoen:Höps, kävivätpäs, mönkivätpäs ja silleen 😂

3³+4³+5³=6³

JPI
Seuraa 
Viestejä30647

Brainwashed kirjoitti:
Pitänee vain hyväksyä se tosiasia että Marsin pinta on paikoitellen peräti kovaa, ja tuudittautua siihen että tämä tieto oli kaiken vaivan ja siihen panostettujen (Yhdysvaltain kansalaisten vero) varojen arvoista.

Vaikka kuinka yrität avaruustutkimusta mollata jotteivat olisikaan käyneet, niin silti nekävi.

3³+4³+5³=6³

Sisältö jatkuu mainoksen alla