Paksussa turkissa juokseminen kuumentaa elimistön, mutta poro jäähdyttää sitä kolmella tavalla. 

Tiheä turkki suojaa poroa pohjoisen hyytävältä kylmyydeltä, mutta miten se pääsee eroon liikkuessaan syntyvästä lämmöstä?

Arnoldus Blix Tromssan yliopistosta kollegoineen sai selville, että porojen jäähdytysjärjestelmä on kolmiosainen. Ensin poro puuskuttaa suu kiinni, jolloin se haihduttaa vettä nenästään. Jos tämä ei riitä, se alkaa läähättää: kun suu on auki, lämpöä haihtuu kielestä. Jos tämäkään ei riitä, poro keskittyy aivojensa jäähdytykseen viilennetyllä verellä.

Jäähdytyksen monipolvisuus paljastui, kun tutkijat laittoivat porot hölkkäämään juoksumatolla. Harjoituksen alkuvaiheessa sarvipäiden hengitys tiheni seitsemästä jopa 260:een kertaan minuutissa. Blixin mukaan viileän ilman haukkominen ja puhaltaminen auttoi paitsi haihduttamaan lämpöä, myös viilentämään verta nenäonteloiden suonissa, ennen kuin se palasi takaisin kaulasuonen kautta kehoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun hölkkä jatkui ja synnytti lisää lämpöä, poro vaihtoi läähätykseen: se avasi suunsa ja roikotti kieltään kuin koira. "Niillä on iso kieli, joka haihduttaa tehokkaasti."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monitorointi paljasti, että kielen verenkierto oli kiivaimmillaan, kun aivojen lämpötila saavutti 39 celsiusastetta. Tämän jälkeen poro alkoi jäähdyttää aivoja suoraan nenän viilentämällä verellä, joka ei enää lähtenytkään kehoon.

"Vaikka vain kaksi prosenttia hengitysilman tilavuudesta kulkee läähättävän poron sierainten kautta, se hengittää ilmaa niin huikeat määrät, että se riittää aivojen jäähdytykseen", Blix sanoo.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Experimental Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla