Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Osakekaupoissa ei kannata luottaa kylmään järkeen.

Sijoittajien on syytä hankkiutua psykologian luennoille, mikäli haluaa lyödä rahoiksi. Englannin pankin ja Heidelbergin ja Bonnin yliopistojen järjestämään pörssipeliin osallistuneet psykologit nettosivat osakkeillaan keskimäärin kolme kertaa enemmän kuin ekonomit tai fyysikot.

Pörssikäyttäytymistä tutkittiin internetissä 6500 koehenkilön avulla. Vaikka kauppaa käytiin kuvitteellisilla osakkeilla, 11000 euron palkinnot varmistivat, että peli otettiin tosissaan.

Pelin avulla selvitettiin muun muassa sitä, ostetaanko tiettyä osaketta vain siksi, että ”kaikki muutkin ostavat”. Tulosten mukaan ostopäätökseen vaikuttaa pikemmin oman sijoitusneuvojan vinkki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itse asiassa moni sijoittaja päätti tietoisesti toimia toisin kuin muut. ”Tämä on tietysti järkevää, mikäli osake on ylihinnoiteltu, tuumaa tutkija Andreas Roider Bonnin yliopiston tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eritoten psykologit näyttivät tunnistavan erinomaisesti muiden ostajien irrationaalisen käyttäytymisen. "He eivät ostaneet osakkeita silloin, kun ne olivat muiden suosiossa", Roider selittää.

Sen sijaan fysiikkaa opiskelleet pelaajat tuntuivat luottavan muiden ostajien rationaalisuuteen, mikä näkyi laihempana kukkarona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla