Sveitsiläinen Kurt Wüthrich, 64, saa tänä vuonna Nobelin kemianpalkinnosta toisen puolen. Toisen puolen panevat tasan yhdysvaltalainen John Fenn, 85, ja japanilainen...

Sveitsiläinen Kurt Wüthrich, 64, saa tänä vuonna Nobelin kemianpalkinnosta toisen puolen. Toisen puolen panevat tasan yhdysvaltalainen John Fenn, 85, ja japanilainen Koichi Tanaka, 43.

Wüthrich on kehittänyt magneettiseen resonanssiin perustuvia menetelmiä, joilla voidaan selvittää proteiinien tapaisten suurten biomolekyylien kolmiulotteista rakennetta. Rakenteen tunteminen on tärkeää, sillä proteiinien toiminta perustuu niiden muotoon. Siksi esimerkiksi monet lääkkeet on voitava suunnitella molekyylirakenteeltaan juuri sen muotoisiksi, että ne täyttävät niille tarkoitetun tehtävän. Tällaisesta lääkkeiden suunnittelusta kerrottiin Tiede-lehden numerossa 3/2002 sivuilla 18-25.

Fenn ja Tanaka ovat selvittäneet biomolekyylien rakennetta toisesta suunnasta, mutta tavoite on sama. Heidän menetelmänsä perustuu massaspektrografiaan, jossa molekyylejä voidaan erotella lasersäteen ja sähkökenttien avulla.

Nobelin palkinnon rahallinen arvo on kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua eli runsaat miljoona euroa. Palkinto annetaan Tukholmassa 10. joulukuuta.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla