Kuva: <span class="photographer">Richard Miller, U-M Medical School</span>
Kuva: Richard Miller, U-M Medical School

Proteiinipitoinen ruoka saa elimistön tuottamaan pyy-hormonia, joka hillitsee ruokahalua.

Runsasproteiininen ruokavalio hillitsee näläntunnetta pyy-nimisen hormonin avulla, osoittaa hiiritutkimus. "Tulos tukee teoriaa, jonka mukaan runsas proteiinin syöminen vähentää ruokahalua ja karistaa liikakiloja", sanoo tutkimusta johtanut Rachel Batterham Lontoon University Collegesta.

Batterhamin kokeissa ilmeni, että hiiret tuottivat enemmän ruokahalua säätelevää yy-peptidiä, kun niille syötettiin proteiinipitoista ruokaa. Runsaasti proteiinia jyrsivät hiiret myös lihoivat vähemmän kuin muut.

Pyyn vaikutuksia tarkkailtiin myös hiirillä, jotka eivät kyenneet tuottamaan sitä ollenkaan. Tällaiset hiiret söivät ja lihoivat enemmän kuin muut, myös runsasproteiinisella ruokavaliolla. Pyyannos kuitenkin lopetti ahmimisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Batterhamin mukaan tutkimus saattaa selittää, miksi lihavuus sen kun yleistyy. Tyypillinen länsimainen ruokavalio kun sisältää enää vain 16 prosenttia proteiinia. Esi-isämme söivät sitä tuplasti enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Proteiinipitoisesta ruokavaliosta on siis ilmeistä apua painonhallintaan. Batterham kuitenkin painottaa, että sen vaikutuksia kolesteroliin, maksavaurioihin ja muihin terveyshaittoihin pitää tarkemmin tutkia. "Esihistorialliset metsästäjä-keräilijät eivät eläneet nykyihmisen tavoin 80-vuotiaiksi", Batterham huomauttaa.

Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism, ja siitä raportoi myös Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla