Unikin on yhdenlainen poikkeava tajunnantila. Kuva: Emilia Kangasluoma
Unikin on yhdenlainen poikkeava tajunnantila. Kuva: Emilia Kangasluoma

Tuoreen väitölskirjan mukaan epätavallinen tajunnantila saattaa toimia harjoitteluna elämän ongelmien kohtaamiseen.

Muuttuneita tajunnantiloja aiheuttavat psykedeelit voivat edistää mielenhallintaa ja itsetuntemusta, esittää väitöstutkija.

”Psykedeelit ovat eräänlaisia harjoitteluvälineitä”, kertoo Turun yliopistossa väittelevä Levente Móró.

”Ihminen aiheuttaa itselleen vahvan hallusinatorisen tilan, jossa mieli toimii epätavallisesti. Näin hän treenaa selviytymiskeinoja siltä varalta, että joutuu elämässään kohtaamaan poikkeuksellisia tajunnantiloja, kuten järkytyksiä”, Móró kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän tutki väitöstyössään useita erilaisia muuntuneita tajunnantiloja – olivat ne sitten psykedeelien, hypnoosin tai uneliaisuuden aiheuttamia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Treenivaikutus on mahdollinen selitys Mórón mukaan havainnoille, jotka hän sai kyselytutkimuksessaan Unkarissa. Verkkopohjaiseen kyselyyn vastasi useita satoja psykedeelisten päihteiden, kuten psilosybiinin, LSD:n ja DMT:n käyttäjiä.

Vastaajia lisäksi arvioitiin elämänhallintaan, vaikeuksista selviytymisen keinoihin ja henkisyyteen liittyvillä asteikoilla.

”Tiedostava psykedeelien käyttö oli yhteydessä henkisyyteen ja elämänhallintaan”, Móró kertoo.

Psykedeelit ovat laittomia päihteitä, mutta Mórón mukaan niistä on erittäin vähän ongelmia.

”Alakulttuurin tarkoitus ei ole, että niitä käytetään todella paljon. Yhteisö aika tarkkaan säännöstelee, mitä käytetään ja milloin. Käyttäjät etsivät visioita ja jotain ekstraa, ja tämä tapahtuu aika harvoin.”

Hän muistuttaa, että psykedeelejä on käytetty eri kulttuureissa vuosisatoja ”metafyysiseen etsintään” ja yhteydenpitoon ”toisen ulottuvuuden olentojen” kanssa.

”Aineita ei käytetty viihdetarkoituksessa. Oman alitajunnan kohtaamien tuntitolkulla ei välttämättä ole hauskaa, vaikka saattaakin olla hyödyllistä.”

Tutkijan mukaan psykedeelisistä päihteistä seuranneet haitat eivät riipu aineesta vaan aineen käytöstä.

”Pitää ottaa huomioon ympäristö, jossa sitä käytetään, ja ihminen, joka sitä käyttää.”

Mórón väitöskirja selvitti kokeellisesti toisenlaista epätavallista tajunnantilaa eli hypnoosia.

Yhdessä väitökseen kuuluneessa tutkimuksessa Móró työtovereineen järjesti tilanteen, jossa suuri joukko opiskelijoita hypnotisoitiin yhdellä kertaa.

Lisäksi opiskelijoilta oli kysytty, miten usein he tuntevat uneliaisuutta arjessaan.

Hypnoosi muistuttaa tilaa unen ja valveen rajamailla juuri ennen nukahtamista tai heti heräämisen jälkeen. Hypnoosissakaan valvetietoisuus ei täysin lakkaa ja ihminen voi esimerkiksi vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Hypnoosiherkkyyden ja uneliaisuuden väliltä löytyi yhteys: ihmiset, jotka vaipuivat herkästi hypnoosiin, olivat niitä, jotka myös tunsivat useammin päiväuneliaisuutta.

”Jotkut pystyvät menemään muuntuneeseen tajunnantilaan nopeammin ja tulevat hitaammin takaisin. Sama juttu on uneliaisuuden kanssa. Toiset eivät pysty niin nopeasti skarppaamaan tukevan lounaan jälkeen kuin toiset”, Móró selittää.

Samat neurobiologiset mekanismit ovat hänen mukaansa sekä uneliaisuuden että hypnoosin taustalla.

Mórón väitöskirja on Turun yliopiston verkkosivulla.

Qvistus
Seuraa 
Viestejä5

JPI kirjoitti:
Vai vielä itsetuntemusta, hah. Lisäävät korkeintaan harhaisia kuvitelmia itsestä.

Esimerkiksi LSD on vaikutuksiltaan lähinnä selkeyttävä. Se tuntuu siltä kuin olisi enemmän hereillä kuin hereillä ollessaan. Omia ajatusrakennelmiaan, käyttäytymistään ja elämänsä ongelmia pystyy tarkastelemaan ikäänkuin itsensä ulkopuolelta. Jos on esimerkiksi kohdellut toisia huonosti, pystyy astumaan heidän saappaisiinsa. Itseni kohdalla LSD paransi parisuhdettani. Aloin kohdella puolisoani paremmin ja seksielämäkin parani uuden avoimmuuden kautta.  Sienet auttoi minua pääsemään yli masennuksesta. Aloin kiinnittää enemmän huomiota elämän pieniin iloihin. Psykedeeleillä ei pääse pakoon mitään vaan ne pakottaa kohtaamaan ongelmansa. Ne ei tee harhaiseksi. Yleensä vahvimmat mielipiteet on niillä, jotka eivät asiasta mitään tiedä.

Ja mitä tulee siihen, että juuri psykedeelien käyttäjiltä kysytään niiden vaikutusta elämänlaatuun. Keneltä sitten pitäisi kysyä miten he kokevat elämänlaatunsa tai itsetuntemuksensa? Kukaan muu sitä ei pysty kertomaan, koska kokemukset ovat henkilökohtaisia. Ja mitä "aktiivikäyttäjä" tässä tapauksessa tarkoittaa? Psykedeelejä ei käytetä kuten esimerkiksi alkoholia. Niitä ei voi käyttää päivittäin. Käyttökertojen välillä saattaa olla kuukausia tai vuosia. Jos alkoholisteilta tai piripäiltä kysytään, niin en usko kovin monen sanovan että aineet heidän elämäänsä parantavat.

  • ylös 26
  • alas 1
QS
Seuraa 
Viestejä6009

HuuHaata kirjoitti:
Qvistus kirjoitti:
Ja mitä tulee siihen, että juuri psykedeelien käyttäjiltä kysytään niiden vaikutusta elämänlaatuun. Keneltä sitten pitäisi kysyä miten he kokevat elämänlaatunsa tai itsetuntemuksensa?

Mitens käy jos tyypilliseltä heroiinin käyttäjältä kysyy, että onko se parasta ainetta maailmassa. Tottakai on heidän mielestään.

Kaikissa huumeissa sama juttu, että käyttäjät mainostavat kuinka päräyttävän hyvää juuri se aine on ja pitäisi laillistaa  ja käyttää kaikkiin sairauksiinkin. Kun erityisesti juuri sen oman aineen käyttäjät ovat niitä älykkäitäkin.

Tyypillinen esimerkki siitä, miten tavalliset ihmiset ja tiede käsittelevät asioita eri tavalla.

Arkipäivän ihmiset, politiikka, lainsäädäntö jne. käyttävät sanoja aine, mömmö, kama, huumausaine.

Kun tiede tutkii eri valmisteita, niin päästään oikealle tasolle. Silloin kyseessä ovat opioidit (esim. mainitsemasi heroiini), hallusinogeenit, psykoaktiiviset aineet, stimulantit, empatogeenit, depressantit, antipsykootit jne.

Käsite "huumausaine" on kulttuuriin ja lainsäädäntöön liittyvä käsite.

Kaavani ovat lähtökohtaisesti yliluonnollisissa yksiköissä c = ħ = 1/2π = ε = μ = -1 = 1

  • ylös 20
  • alas 2
Sisältö jatkuu mainoksen alla