Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Valtaosalla lääkityistä ei ollut mitään viitteitä mielenterveyden häiriöistä.

Brittitutkimus osoittaa, että psykoosilääkkeitä käyttävät paljon kehitysvammaiset, joilla ei ole mitään mielenterveysongelmia. Tutkijoiden mukaan kyseessä on merkittävä epäkohta, sillä psykoosilääkkeiden pitkäaikainen käyttö aiheuttaa omat terveysongelmansa.

Lontoolaisen University Collegen tutkijat keräsivät aineistoonsa yli 33 000 kehitysvammaisen lääketiedot viidentoista vuoden aikajaksolta. He havaitsivat. että yli 9 000:sta potilaasta, joille oli määrätty psykoosilääkkeitä, 71 prosentilla ei ollut mitään viitteitä psykoosista tai mielenterveysongelmista.

Koska aineisto lisäksi osoitti, että psykoosilääkkeitä määrättiin ongelmallisesti käyttäytyville henkilöille. Lääkkeitä luultavasti käytettiin rauhoittamaan heitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan osassa tapauksia psykoosilääkkeiden käyttämiseen on voinut olla perustellut syyt, mutta yleisesti ottaen psykoosilääkkeiden ei pitäisi olla ensimmäinen vastaus kehitysvammaisten aggressiiviseen käytökseen. Ne eivät ole erityisen tehokkaita aggressiivisen käyttäytymisen hillitsemisessä. Aggressiiviseen käytökseen voidaan puuttua myös lääkkeettömillä tavoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa psykoosilääkkeiden käyttöä kehitysvammaisilla ei ole tutkittu järjestelmällisesti. Itä-Suomen yliopisto on seurannut psykoosilääkkeiden käyttöä toisella aika ajoin ongelmallisesti käyttäytyvällä potilasryhmällä – Alzheimerin tautia sairastavilla.

Heinäkuussa European Neuropsychopharmacology-sarjan tutkimus osoittaa, että psykoosilääkkeiden käyttö alzheimerpotilailla on yleistä.

Laajassa aineistossa 34 prosentille potilaista määrättiin psykoosilääkkeitä seitsemän vuoden seurannan aikana, ja näistä 57 prosentille psykoosilääkkeiden käyttö oli pitkäaikaista, eli se kesti yhtäjaksoisesti vähintään vuoden.

Tutkimusta johtanut professori Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että kritiikki kohdistuu nimenomaisesti psykoosilääkkeiden käytön pitkään kestoon, jolle on vaikea löytää mitään perusteita.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla