Tiede-lehti seuraa Bostonissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 14.-18. helmikuuta 2013.
Tiede-lehti seuraa Bostonissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 14.-18. helmikuuta 2013.

Ahdistuslääke teki ahvenesta yltiöpäisen ahmatin. 

Vesistöihin kulkeutuvat ihmisten psyykenlääkkeet muuttavat kalojen käyttäytymistä, osoittaa tuore Uumajan yliopiston tutkimus. Yleiselle ahdistuslääkkeelle oksatsepaamille altistuneet ahvenet olivat rohkempia, epäsosiaalisempia ja tehokkaampia ruoan hankinnassa kuin lääkkeelle altistumattomat verrokit.

Kokeessa ahvenet altistettiin seitsemän päivän ajan samanlaisille lääkepitoisuuksilla kuin, mitä tavataan paikoin Ruotsin vesistöissä. Ahvenia testattiin sen jälkeen tyypillisillä käyttäytymiskokeilla. Oksatsempaania saaneet kalat lähtivät muitta mutkitta tutkimaan uusia paikkoja altaassa, kun verrokit pysyttelivät visusti piilossa. Lääke-ahvenet myös ehtivät ahmia suuren osan tarjolla olevan ruoasta, ennen kuin muut kalat pääsivät edes alkuun syömisessä.

Ahvenyksilöille lääkealtistus toi hyödyllisiä ominaisuuksia. Luonnossa piirteet kuten rohkeus voivat kuitenkin altistaa kalan helpommin saalistajille. Uusista käyttytymispiirteistä saattaa olla myös arvaamattomia ekologisia seurauksia, kun yksi tärkeä peluri ravintoverkossa muuttaa toimintatapojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Ongelma ei ole ruotsalainen. Samanlaisia lääkeainepitoisuuksia esiintyy joka puolella maailmaa", muistutti Uumajan yliopiston tutkija Jerker Fick Bostonissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkittu lääkeaine vähentää ihmisen stressitasoja, ja sillä on ilmeisesti sama vaikutus kaloihin. Siksi lääke muuttanee enemmän ahvenen kaltaisia saaliskaloja, jotka kokevat paljon stressiä, kun taas saalistajiin sillä on tutkijoiden mukaan todennäkoisesti vähemmän vaikutusta.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla