Leikkikalu sai robotti-ihon avulla jalkansa liikkeelle. Kuva: <span class="photographer">Yale University</span>
Leikkikalu sai robotti-ihon avulla jalkansa liikkeelle. Kuva: Yale University

Ihossa on keinolihakset, vahva kangas ja joukko antureita.

Puettava robotti-iho pistää esineen kuin esineen liikkeelle. Yalen yliopiston robottien tutkijat loivat ”ihon”, jonka voi pukea minkä tahansa olion raajoihin tai ympärille.

Robotin keinotekoiset lihakset on upotettu vahvaan kankaaseen. Mukana on antureita, jotka mittaavat kuinka paljon robotin ”lihakset” supistuvat, kertoo Yalen tutkija Joran Booth.

”Näin voimme hallita sitä esinettä tai oliota, jonka robotti-iho ympäröi.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se voi olla pala vaahtomuovia, pallo tai vaikka täytetty leluhevonen. Hevosen liikkeet on kuvattu Yalen yliopiston videossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Robotti-iho on suunniteltu Rebecca Kramer-Bottiglion pehmeiden robottien laboratoriossa. Ihoa alettiin kehittää, kun Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa pyysi suunnittelemaan astronauteille pehmeitä robotteja avaruuteen.

Kramer-Bottiglio pohti rajoitteita, joita robotilla on edessä, kun se lähetetään avaruuteen, ja totesi, että ainakin se on kallista. Siksi robottiyksikön massa ja tilavuus piti saada alas.

Robotin ”iho” on valmistettu joustavista kankaista, jotka ovat kiinni antureissa ja ohjattavissa laitteissa. Sen voi kiinnittää paikalleen vetoketjulla tai vaikka tarroilla.

Iho koostuu osista. Jokainen kaistale voidaan kiinnittää mihin tahansa muuhun kaistaleeseen monella tavalla. Ne ovat kuin legoja.

”Ne voidaan yhdistää ja erottaa eri kuvioiksi”, kertoo Kramer-Bottiglio.

Yllättävää kyllä, robotti-ihon valmistajat eivät löytäneet vastaavia sovelluksia robotiikan kirjallisuudesta.

”Emme löytäneet yhtään esimerkkiä organismeista, joissa on passiivisia elimiä, mutta aktiivisia nahkoja. Tämä tapa tuottaa robotteja tarjoaa paljon mahdollisuuksia suunnitteluun”, kommentoi robotti-ihon näkymiä Kramer-Bottiglio Popular Science -lehdessä.

Robottinahat voivat joskus olla hyvin isoja. Nahan voi tehdä vaikka pihdeiksi, jolla voi siirtää isojakin kohteita.

Tutkimuksen robotti-ihon mahdollisuuksista julkaisi tiedelehti Science robotics.

Sisältö jatkuu mainoksen alla