Kuva: <span class="photographer">CDC.</span>
Kuva: CDC.

Vedenhaun helpottuminen lisäsi syntyvyyttä ja pahensi nälkää.

Vedenhaun helpottuminen voi lisätä syntyvyyttä ja pahentaa nälkää.

Tämä paljastui, kun brittitutkijat Mhairi Gibson ja Ruth Mace selvittivät, miten vesijohdon saaminen vaikuttaa etiopialaiskylien elämään. Kaksikko keräsi tietoja perheistä ennen ja jälkeen vesipisteen rakentamista. Verrokit valittiin kylistä, joista oma vesi puuttui. Tutkimus kattoi lähes 2000 perhettä.

Ilmeni, että puhtaampi vesi puolitti vesijohtokylien lapsikuolleisuuden. Samaan aikaan syntyvyys jopa kolminkertaistui. Synnytysten lisääntyminen ei selittynyt naisten iällä, terveydellä tai vauraudella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat uskovat, että syynä on vedenhaku. "Aiemmin naisten piti kantaa raskaita vesiruukkuja jopa kuusi tuntia päivässä. Rasitus ilmeisesti nakersi hedelmällisyyttä samaan tapaan kuin rankasti urheileville usein käy, Gibson sanoo Nature-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun vedenhakumatka kutistui varttiin, energiaa säästyi ja hedelmällisyys parani. Vauvaboomi näkyi valitettavasti lasten terveydentilassa. Tutkijoiden mukaan vesijohtokylien lapset osoittautuivat aliravitummiksi kuin muut, sillä niukka ruoka täytyi jakaa useampiin suihin. Gibsonin mukaan lapsiluvun kasvuun pitääkin kiinnittää kehitysapuhankkeissa huomiota.

Tutkimuksen julkaisi Public Library of Science Medicine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla