Diabetespotilaat voivat seurata verensokeriaan tällaisella laitteella. Kuva: Darryl Leja, NHGRI
Diabetespotilaat voivat seurata verensokeriaan tällaisella laitteella. Kuva: Darryl Leja, NHGRI

Science-lehden mukaan miljoonat terveet ihmiset luokitellaan esidiabeetikoksi, vaikka vain harvalle heistä kehittyy diabetes.

Puhe esidiabeteksesta muuttaa sairaiksi miljoonia terveitä ihmisiä, tuottaa näistä enemmistölle turhaa huolta ja palvelee lääkebisnestä. Näin julistaa laaja artikkeli arvostetussa Science-tiedelehdessä.

Artikkelin mukaan maailmanlaajuisesti yli miljardia ihmistä koskeva määritelmä keksittiin 2001 pr-tarkoituksiin. Yhdysvaltain diabetesjärjestö ADA tarvitsi termin havahduttamaan lääkärit ja tavalliset ihmiset siihen, että lievästi koholla oleva verensokeri kasvattaa aikuistyypin diabeteksen riskiä.

Varsinaista sairastumista enteilevä esidiabetes-termi sopi pelottamaan ihmisiä, joilla oli testeissä heikentynyt verensokerin sieto mutta ei oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

ADA ja sairauksien ehkäisyä edistävä virasto CDC määrittelivät esidiabeteksen ensimmäisenä askeleena kohti diabetesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

CDC-virasto toisti pitkään mukaan sitä, että 15–30 prosenttia hoitamattomista esidiabeteksista kehittyy viidessä vuodessa diabetekseksi. Lukua levittivät monet erilaiset terveysalan asiantuntijat.

Nyttemmin virasto kertoo luopuneensa noista luvuista. Sciencen jutun mukaan sen omatkin tutkimukset ovat osoittaneet, että tosiasiassa diabetes kehittyy viidessä vuodessa alle kymmenelle prosentille ihmisistä, jotka ovat saaneet esidiabetes-diagnoosin.

ADA on laajentanut esidiabeteksen kriteeriä jo neljä kertaa, mikä on paisuttanut huimasti luokkaan kuuluvien ihmisten määrää. Heitä on nyt Yhdysvalloissa arviolta 84 miljoonaa. Se on 72 miljoonaa enemmän kuin 2000-luvun alussa.

Saman kriteerin mukaan koko maailmassa esidiabetes olisi yli miljardilla.

Koko esidiabeteksen käsitteen kriitikot nojautuvat muun muassa Cochrane-katsaukseen, joka ilmestyi viime vuonna. Tässä meta-analyysissä tutkijat arvioivat yli sataa tutkimusta, joissa oli tarkasteltu esidiabeteksen etenemistä diabetekseksi.

Katsauksen mukaan enemmistö esidiabetes-luokituksen saaneista ei sairastunut yli kymmenen vuottakin kestäneiden tarkastelujaksojen aikana diabetekseen ja monilla veren sokeriarvot palautuvat normaaleiksi.

Katsauksen tekijät kehottavatkin lääkäreitä varovaisuuteen esidiabeteksen hoidossa. Ei voida olla varmoja, seuraako hoidosta enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa esidiabetesta on hoidettu diabeteslääkkeillä, joista voi seurata ikäviä sivuvaikutuksia ihmisille.

Sciencen jutun mukaan ADA pyrkii yhä ponnekkaammin suosimaan lääkkeitä esidiabeteksen hoidossa ja verensokerin alentamisessa. Juttu antaa ymmärtää, että kanta myötäilee liikaakin lääketeollisuuden liiketoimintatavoitteita.

Diabeteslääkkeitä kehittävät firmat ovat tukeneet suurilla rahasummilla ADA:n toimintaa ja siihen kytkeytyviä lääkäritutkijoita, jotka kannattavat esidiabeteksen hoitamista lääkkeillä.

Toistaiseksi mitään lääkettä ei ole hyväksytty nimenomaan esidiabeteksen hoitoon. Ainakin kymmenen lääkettä on kuitenkin Sciencen mukaan kehitteillä. Tätä nykyä lääkärit voivat määrätä varsinaisen diabeteksen hoitoon tarkoitettua metformiinia myös sairauden esiasteeseen.

Myös Suomessa puhutaan esidiabeteksesta. Sen määrittämisen kriteerit ovat kuitenkin Suomessa ja Euroopassa tiukemmat kuin Yhdysvalloissa.

Eurooppalaisten kriteerien perusteella suomalaisista 40–64-vuotiaista noin 13 prosentilla ja 65 vuotta täyttäneistä 24 prosentilla on esidiabetes. Osuudet käyvät ilmi Pohjanmaalla tehdystä väestötutkimuksesta.

Nämäkin muodostavat ison joukon, mutta se olisi vielä reippaasti isompi, jos käytettäisiin yhdysvaltalaisia kriteerejä.

”Jos käyttäisimme ADA:n kriteereitä, esidiabeetikkoja olisi varmaan puolet keski-ikään ehtineestä väestöstä”, huomauttaa Pohjanmaan diabetestutkimushankkeen johtaja Tiinamaija Tuomi Husista,Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanista.

Suomessakin on todettu, että esiasteesta varsinaiseen diabetekseen sairastuvien osuus on todennäköisesti pienempi kuin on aiemmin uskottu.

”Ennen sanottiin, että jos oli heikentynyt sokerinsietokyky, niin joka kolmas sairastuisi diabetekseen kymmenen vuoden sisällä. Se ei välttämättä pidä paikkansa”, Tuomi kertoo.

Pohjanmaatutkimuksessa esidiabeetikoista noin 15 prosentille kehittyy diabetes kuuden vuoden sisällä. Niistä, joiden verensokeriarvot olivat normaalit, sairastui kaksi prosenttia.

”Esidiabetestila siis selvästi lisää diabetesriskiä”, Tuomi sanoo.

Hänen mukaansa sairastuvien osuus voi nousta, jos seuranta-aikaa pidennetään. Eri puolilla Suomea diabetesriski voi myös vaihdella. Länsisuomalaiset ovat tunnetusti terveempiä kuin itäsuomalaiset.

Diabetesriskiä kasvattavaa heikentynyttä verensokerinsietoa mitataan kolmella eri tavalla.

Yksi on paastoveriarvo, joka mitataan 12 tunnin syömättömyyden jälkeen. Jos se ylittää 6 millimoolia litralta (mmol/l), kyse on kohonneesta paastoglukoositasosta. Yhdysvalloissa raja kulkee jo 5,5:ssä.

Toisessa testissä eli sokerirasituskokeessa nautitaan glukoosineste, minkä jälkeen kahden tunnin päästä veriarvot. Yli 7,7:n arvot kertovat heikentyneestä sokerinsiedosta.

Kolmas mittari on HBA1c eli sokerihemoglobiini. Raja Suomessa diabetesdiagnoosille on 6,5 prosenttia, mutta sitä ei Suomessa käytetä esiasteiden arviointiin. Yhdysvalloissa katsotaan 6 prosenttia ylittävän arvon tarkoittavan esidiabetesta.

”ADA:n kriteerien mukaan huomattavasti lievemmällä sokeritasapainon häiriöllä ihmisiä pidetään riskiyksilöinä ja kutsutaan prediabeetikoiksi”, Tuomi huomauttaa.

Uusien tutkimusten mukaan verensokeriin perustuvaa ennustetta parantaa uudenlainen versio sokerirasituskokeesta. Tällöin veriarvo mitataan tunnin kuluttua nykyisen kahden sijasta.

”Sillä pystytään poimimaan yli 60 prosenttia niistä, jotka tulevat sairastumaan.”

Suomen tilanne jää Science-lehden kritiikin ulkopuolelle myös siinä, että täällä ei diabeteksen esiastetta hoideta lääkkeellä. Sen sijaan lääkäri suosittelee painonpudotusta, terveempää ruokavaliota ja liikuntaa.

Elintapojen muutoksella voi tutkitusti estää tai hidastaa diabeteksen kehittymistä.

Omaa riskiään voi testata Diabetesliiton nettitestillä. Se ottaa huomioon veriarvomittausten ohella monia muitakin tekijöitä, kuten perinnölliset tekijät.

Diabetes on vahvasti perinnöllistä. Jos siis suvussa on sairautta, omakin riskin on suurempi.

Vierailija

Nalle pUh kirjoitti:
Minijehova kirjoitti:
Tuolta näyttää annoksena.😁😁

Varmaan on melkoinen makuelämys. Annoksen ulkonäkö on ainakin mielenkiintoinen, Tulisikohan pieni prosessointi kysymykseen, tiedä kestääkö metformiini kuinka kuumennusta mutta vaikkapa falafelin raaka-aineena voisi olla mielenkiintoinen.

Taikkapavaikkapa smoothien. 😄


Smothien sekaan neuvoin lapsen äitiä nauttimaan omansa, koska niitä muutenkin tekee. Jaoin heinistäni osan jo pois.😁

Maku ei ole paha, ainoastaan koostumus, koska senttiset piikit menee poikittain ientä vasten.😂

Vierailija

Minijehova kirjoitti:
Big pharmaa sopii monesta syyttää, mutta tähän kohtaan jo vihjailu on melkoista foliohattuilua.

Tilasin metforminia myös nappina ja 1000mg pilleri maksaa 0.08€. Syön 500mg vrk ainakin alkuun, joten hintaa lääkitykselle kertyy 0.04€/vrk.

Noilla voitoilla en jaksa uskoa monimutkaisiin salaliittoihin.😁

Jaa tuotako saa laillisesti ilman reseptiä? Kävitkö muuten yrittämässä suomalaiselta lekurilta sitä reseptiä, puhuit jotain tämänsuuntaista aiemmin? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla