Laastari kerää hikeä neljään pikkuruiseen varastoon. Kuva: J. Rogers / Northwestern University
Laastari kerää hikeä neljään pikkuruiseen varastoon. Kuva: J. Rogers / Northwestern University

Kolikon kokoinen hikisäiliö kulkee iholla kuin laastari ja kertoo kännykälle, onko kaikki niin kuin pitää.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään iholla kulkevan hikilaboratorion, joka lähettää tuloksensa suoraan kännykkään. Sitä voidaan hyödyntää sairauksien havaitsemisessa tai urheilijan tilan seurannassa.

Hikinäytteitä on käytetty vastaaviin tarkoituksiin ennenkin, mutta hikipisarat on pitänyt kuljettaa tutkittavaksi laboratorioon. Uusi keksintö mahdollistaa hien analysoimisen paikan päällä älypuhelimen avulla.

Iholle kiinnitettävä laite on kertakäyttöinen ja pieni, vain noin 50 sentin kolikon kokoinen. Joustava materiaali mukautuu laastarin tavoin ihmisen liikkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisenä haasteena oli saada iholle liimattavaa laite keräämään nestettä. Tätä varten laastarin sisälle tehtiin hyvin pieniä kanavia, joita pitkin hiki virtaa neljään pikkiriikkiseen säiliöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säiliöissä hiki reagoi kemiallisten yhdisteiden kanssa, ja laastarin pinta vaihtaa väriä esimerkiksi hien pH-, glukoosi- tai laktaattitason mukaan.

Tuloksen voi lukea laitteeseen langattomasti yhdistetyn älypuhelimen avulla. Siitä esimerkiksi urheilija voi päätellä, miten keho reagoi harjoitukseen.

”Laite voi määritellä myös hikoilun määrää ja tarvittaessa tallettaa näytteitä myöhempiä laboratorioanalyyseja varten”, kertoo laitetta kehittänyt John Rogers, joka johtaa Northwestern-yliopiston biointegroidun elektroniikan keskusta.

Rogers kumppaneineen testasi laitetta pyöräilijöillä kuntopyörän selässä ja aavikolla järjestetyissä kilpailuissa.

Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine -tiedelehti.

Toisesta iholle kiinnitettävästä, terveydentilaa mittaavasta laitekeksinnöstä kertoi tällä viikolla Science Advances -julkaisu. Kyseessä oli tulostettava, ihoon mukautuva anturi, joka toimii hiukan aktiivisuusrannekkeiden tapaan.

Anturi mittaa iholta sykettä, fyysistä aktiivisuutta ja lämpötilaa. Se myös tunnistaa kantajansa liikkeet niin sivu- kuin pystysuunnassa. Lisäksi laite mittaa myös Auringosta saadun ultraviolettisäteilyn määrää.

Hikisäiliön tapaan sen materiaali on joustavaa, joten laite kulkee vaivattomasti mukana myös urheillessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla