Kivennäisvesien menekkiä siivittää puhtaus- ja terveellisyysimago, mutta niiden turvallisuus ei ole täysin taattu. Sveitsiläistutkijat ovat löytäneet useista juomista merkkejä ihmisen ulostebakteereista, kertoo Nature-lehden

Kivennäisvesien menekkiä siivittää puhtaus- ja terveellisyysimago, mutta niiden turvallisuus ei ole täysin taattu. Sveitsiläistutkijat ovat löytäneet useista juomista merkkejä ihmisen ulostebakteereista, kertoo Nature-lehden verkkouutinen.

Christian Beuret työryhmineen tutki 29 tunnettua tuotetta, joista 11:sta oli merkkejä kaliki-viruksista, jotka aiheuttavat yli 90 prosenttia maailman ripulitaudeista. Virukset osoitettiin näytteistä herkällä polymeraasiketjureaktio (PCR)-menetelmällä. Sveitsiläisten mukaan pienet määrät virusta voivat aiheuttaa vatsanväänteitä etenkin vanhuksille. He arvelevat, että ihmisen ulosteet pääsevät silloin tällöin sekoittumaan vesilähteeseen. Toinen mahdollinen saastumisreitti on pullotus.

Kaliki-virus aiheuttaa nopean (itämisaika 12-48 tuntia) ripuli- ja oksennustaudin. Joskus oireisiin voi kuulua myös lievää lämmönnousua, vatsakipua ja lihassärkyä. Tauti kestää tavallisesti 1-3 vuorokautta. Virus tarttuu herkästi ihmisestä toiseen, mikäli ei noudateta hyvää käsihygieniaa WC-käyntien yhteydessä.

Nimikkeen kivennäis- tai mineraalivesi käyttö on säädetty EU-direktiiveissä. Mineraalivesien tulee mm. olla saasteettomia ja niiden koostumuksen on pysyttävä muuttumattomana. Osa vesistä on luonnostaan hiilihappopitoisia, toisiin lisätään hiilihappoa.