Ylipainon yleistyminen saattaa selittää sen, miksi tyttöjen sukupuolinen kypsyminen käynnistyy yhä aikaisemmin. Jos esimurrosikäisen rinnat ja häpykarvoitus alkavat kasvaa, hän on usein myös pulskempi kuin ikätoverinsa. Ylimääräinen rasvakudos ilmeises...

Ylipainon yleistyminen saattaa selittää sen, miksi tyttöjen sukupuolinen kypsyminen käynnistyy yhä aikaisemmin. Jos esimurrosikäisen rinnat ja häpykarvoitus alkavat kasvaa, hän on usein myös pulskempi kuin ikätoverinsa. Ylimääräinen rasvakudos ilmeisesti vaikuttaa hormonitoimintaan ja varhaistaa fysiologiset muutokset.

Amerikkalaistutkijat haalivat otokseensa 11 000 iältään 5-12-vuotiasta tyttöä. Suurin osa heistä oli valkoihoisia. Aiemmin murrosiän varhaistumisen ja ylipainon yhteys on osoitettu vain mustaihoisilla, todetaan Pediatrics -lehdessä.

Tilastot kuukautisten alkamisiän muutoksista ovat ristiriitaisia, mutta ilmiö huolettaa tutkijoita. Suomalaisten tyttöjen kuukautiset käynnistyvät keskimääräinen 13-vuotiaana. Rintojen kasvu alkaa noin 11,5 vuoden iässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla