Tutkijat mittasivat 3C 58:n keskellä olevan pulsarin lämmön ja huomasivat sen odotettua viileämmäksi. Olisiko pulsari tavallista tiheämpää ainetta? Vai olisiko sen aine jotain eksoottista?
Pulsari syntyy, kun massiivinen tähti räjähtää supernovana ja...

Tutkijat mittasivat 3C 58:n keskellä olevan pulsarin lämmön ja huomasivat sen odotettua viileämmäksi. Olisiko pulsari tavallista tiheämpää ainetta? Vai olisiko sen aine jotain eksoottista?

Pulsari syntyy, kun massiivinen tähti räjähtää supernovana ja sen ydin luhistuu parinkymmenen kilometrin kokoiseksi. Pulsarissa on massaa vähintään 1,4:n ja enintään kolmen Auringon verran. Sen aine on siis hyvin tiukassa paketissa. Tiheän aineen oletetaan olevan lähes pelkästään neutroneita, joista atomien ytimet muodostuvat. Itse asiassa pulsari on vinhasti pyörivä neutronitähti.

Kun pulsarin neutronit törmäilevät keskenään tai muiden atomia pienempien hiukkasten kanssa, syntyy neutriinoja, jotka pakenevat paikalta. Neutriinot vievät mukanaan pulsarin energiaa ja pulsari jäähtyy. Jäähtymistahti riippuu tiheydestä ja hiukkasten laadusta. Siksi pulsarin aineen ominaisuudet selviävät - ainakin osittain - mittaamalla sen pintalämpötila ja ikä.

Tässä tapauksessa ikä tiedetään. Supernovaräjähdys, jossa 3C58:n pulsari syntyi, näet havaittiin vuonna 1181. Pintalämpötila puolestaan saatiin uudesta röngenkuvasta, joka otettiin Chandra-satelliitilla.

“Nyt meillä on vahvoja viitteitä siitä, että 3C 58:n pulsari on jäähtynyt hieman yli 800 vuodessa alle miljoonaan asteeseen.”, sanoo lämmönmittausta johtanut tutkija Patrick Slane (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics). ”Miljoona astetta saattaa kuulostaa melko kuumalta, mutta nuorelle pulsarille lämpötila on kuin jäätynyt tundra”, jatkaa Slane.

Röntgenkuva, jonka valotukseen kului muuten 100 tuntia, viittaa siis siihen, että pulsari on jäähtynyt epätavallisen nopeasti. Chandran tiedotteen mukaan tämä selityy, jos pulsari on oletettua tiheämpi tai jos epätavallisen suuri osa sen aineesta on sittenkin protoneita. On myös mahdollista, että nopea jäähtyminen johtuu äärimmäisissä oloissa esiinntyvistä eksoottisista hiukkasista, joita emme vielä tunne.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä