Varsinkin prosessoitu liha lisää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen.

Punaisen lihan kulutuksella on selvä yhteys kakkostyypin diabeteksen riskiin, väittää Harvard School of Public Healthin tutkimus. Kakkostyypin diabetesta kutsutaan myös aikuistyypin diabetekseksi. Sitä sairastaa maailmanlaajuisesti arviolta 350 miljoonaa ihmistä.

Jo 100 gramman päiväannos prosessoimatonta punaista lihaa kasvatti diabeteksen riskiä lähes 20 prosenttia. Riski kasvaa vielä enemmän, jos punainen liha on prosessoitua. Esimerkiksi makkarat ja pekoni sisältävät paljon nitriittejä, joiden saantia on syytä tarkkailla.

Prosessoidun lihan diabetes-riskit ovat olleet tiedossa aiemminkin, mutta prosessoimattoman lihan merkittävä riskilisä oli uutta tietoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa havaittiin myös, että punaisen lihan korvaaminen terveellisemmillä proteiinilähteillä, kuten kalalla, pähkinöillä tai pavuilla, pienensi diabetekseen sairastumisen riskiä selvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulos koostuu useista erillisistä tutkimuksista, joihin osallistui yhteensä satojatuhansia ihmisiä. Osallistujien terveydentilaa seurattiin vähintään 14 vuoden ja enimmillään 28 vuoden ajan.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Clinical Nutrition. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla