Nelijalkaisuus virisi vedessä, osoittaa 375 miljoonan vuoden takainen Tiktaalik. Kuva: University of Chicago, Neil Shubin
Nelijalkaisuus virisi vedessä, osoittaa 375 miljoonan vuoden takainen Tiktaalik. Kuva: University of Chicago, Neil Shubin

Neliraajaisuus kehittyi jo evävaiheessa.

Vuonna 2004 löydettiin 375 miljoonaa vuotta vanha fossiili kalan etupäästä, jossa oli ruodokkaiden rintaevien vahvistuksena tukevat hartioiden ja eturaajojen luut. Kaloilla ei sellaisia tavallisesti ole. ”Kalalle, joka pystyi punnertamaan” annettiin nimeksi Tiktaalik. Se eli aikana, jolloin kaloista alkoi kehittyä nelijalkaisia maaeläimiä, ja Tiktaalikin ominaisuuksista pääteltiin, että ensimmäisinä virisivät etujalat. Löytö julkaistiin Naturessa vuonna 2006.

Nyt Tiktaalik-fossiilin viereisestä kivestä paljastui saman yksilön takapää, ja sekin poikkesi tavallisista kaloista. Tiktaalikilla oli hartioiden vahvuinen lantioluu, johon niveltyivät tukevat takaraajojen luut. Uuden löydön julkaisi Pnas-lehti.

– Aiemman tiedon perusteella oletettiin, että siirtymä tapahtui kalan etuvedosta nelijalkaisten eläinten nelivetoon, selittää fossiilin löytäjiin kuuluva Neil Shubin Chicagon yliopiston tiedotteessa. – Mutta siirtymä näyttääkin alkaneen jo kaloissa.

Shubin arvelee Tiktaalikin käyttäneen neljää vahvaa raajaansa meloina uidessaan. Saattoi se myös kävellä pohjalla, kuten nykyiset keuhkokalat parin vuoden takaisten havaintojen mukaan tekevät.

Tiktaalik oli kalojen ja nelijalkaisten eläinten välimuoto monilta ominaisuuksiltaan. Kalamaisesti sillä oli suomut, eväruodot ja kidukset. Nelijalkaisia muistuttavat raajojen luiden ohella kääntyvä niska ja krokotiilimainen kallo päällä sijaitsevine silmineen.

Neil Shubin esittelee Tiktaalikin ominaisuuksia videossa (University of Chicago, Kevin Jiang):