Hävikki on suuri, kun tuotetaan lihaa ruoaksi. Kuva: Kimmo Taskinen HS
Hävikki on suuri, kun tuotetaan lihaa ruoaksi. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Huonoin hyötysuhde on lihantuotannossa.

Maailman maatalouden sadoista peräti puolet haaskaantuu elintarviketjun eri vaiheissa tehottomuuden vuoksi, päätyy jätteisiin tai kuluu ylensyöntiin, laskivat Edinburghin yliopiston tutkijat.

Laskelman tekijät tarkastelivat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön Faon keräämän datan avulla elintarvikkeiden tuotantoa ja kulutusta. He laskivat, kuinka paljon tuotannosta hukkaantuu ketjun eri vaiheissa. Osuus oli paljon suurempi kuin aiemmin on arvioitu.

Satoa tuhoutuu jo ennen sen korjaamista. Kun elintarvikkeet on saatu kuluttajalle asti, korjatusta sadosta on hukattu yli 40 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Surkein hyötysuhde on lihantuotannossa, tutkijat raportoivat Agricultural Systems -lehdessä. Yli miljardi tonnia maailman sadosta syötetään eläimille, jotta saadaan 240 miljoonaa tonnia lihaa, maitoa, munia ja muita syötäviä eläinkunnan tuotteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuluttajalle asti päätyvästä ruoasta kymmenen prosenttia kuluu siihen, että ahmimme yli tarpeen. Yhdeksän prosenttia pääsee pilaantumaan tai päätyy muusta syystä roskiin.

Lihan ja maitotuotteiden kysynnän kasvaessa elintarviketuotannon hyötysuhde heikkenee entisestään. Se vaikeuttaa kasvavan väestön ruokkimista.

Seurauksena voi olla entistä enemmän kasvihuonepäästöjä, vesivarojen ehtymistä ja luonnon monimuotoisuuden vähenemistä.

Tutkijoiden mukaan auttaisi, jos söisimme vähemmän lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita, huolehtisimme, ettei ruokaa joudu paljoa roskiin, ja söisimme vain ravinnontarpeemme verran.

Silloin elintarviketuotanto riittäisi paremmin ravitsemaan maailman ihmiset.

”Hävikin pienentäminen globaalissa elintarvikeketjussa parantaisi ruokaturvaa ja vähentäisi ympäristölle aiheutuvia tuhoja”, sanoi tutkimuksen johtaja Peter Alexander Edinburghin yliopiston tiedotteessa.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11585

jussipussi kirjoitti:
Prossimo Treno kirjoitti:
Tiede kirjoitti:

Surkein hyötysuhde on lihantuotannossa, tutkijat raportoivat Agricultural Systems -lehdessä. Yli miljardi tonnia maailman sadosta syötetään eläimille, jotta saadaan 240 miljoonaa tonnia lihaa, maitoa, munia ja muita syötäviä eläinkunnan tuotteita.

Lihaa, maitoa jne. saadaan siis painossa mitattuna neljännes syötetystä rehumäärästä. Eiköhän pelkkä paino kuitenkin ole vähän liian yksioikoinen mittari verrattaessa eläinten rehua esim. lihaan ja kananmuniin. Semminkin kun otsikkona on Puolet maailman sadosta menee hukkaan.

Niin  ravinnoksi hyödynnettävä energiamäärä ja ravintoaineet pitäisi olla vertailussa tietenkin mukana. Vertailut pitäisi pyrkiä tekemään ensin tieteellisesti ei poliittisesti. 

Juu. Esim. lehmille syötetään enimmäkseen nurmirehua - siis heinää. Nurmesta saa satoa Suomenkin olosuhteissa pitkälle toistakymmentä tonnia vuodessa per hehtaari. Viljasato lienee keskimäärin jotain neljä tonnia. Meidän olsouhteissamme, varsinkin pohjoisemmissa osissa maata, märehtijät ovat erittäin tehokas ja myös ekologinen tapa hankkia ihmisravintoa, kun emme missään varsinaisessa vilja-aitassa asu. Viljan viljelyyn sopii kohtalaisen hyvin vain eteläisen Suomen parhaat viljelysmaat, mutta heinä kasvaa oikein hyvin koko maassa. Samanlaisia ja karumpiakin alueita on maailmassa vaikka kuinka paljon, joissa nurmilaidun menestyy, mutta viljanviljelyn yrittäminenkin olisi lähinnä hölmöläisten puuhaa. Sitten vielä; eläinten rehuun kätyetään myös viljaa, mutta silloin kyse on liki poikkeuksetta laadultaan huonommasta sadosta, joka ei edes kelpaisi leipäviljaksi. 

Lehmän rehu ei siis ole ihmiselle kelvollista ravintoa eikä sen viljelyn korvaaminen ihmisravinnollakana isossa mitassa olisi kovinkaan helppoa tai täysin mahdollistakaan. Sian ja kanan suhteen ero ei ole niin selvä, koska yksimahaisilla on enemmän ihmisen ruokavalion kaltainen menyy, mutta edelleen pätee se, että rehuksi käytetään eri lajikkeita ja huonompilaatuista, satoisampaa tavaraa, kun taas ihmisen leipävilja on lajikkeiltaan vaikeampaa viljellä, niukkasatoisempaa ja onnistuminenkin on aina tuuripeliä, eli osa sadosta menee rehulaatuiseksi vääjäämättä. Parempi, että on jokin hyötykäyttökohde, kuten eläimet, joille ihmiskelvottoman viljan voi syöttää ja jalostaa näin ravinteikkaaksi lihaksi yms. tuotteiksi.

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1417

Tiede kirjoitti:

Surkein hyötysuhde on lihantuotannossa, tutkijat raportoivat Agricultural Systems -lehdessä. Yli miljardi tonnia maailman sadosta syötetään eläimille, jotta saadaan 240 miljoonaa tonnia lihaa, maitoa, munia ja muita syötäviä eläinkunnan tuotteita.

Lihaa, maitoa jne. saadaan siis painossa mitattuna neljännes syötetystä rehumäärästä. Eiköhän pelkkä paino kuitenkin ole vähän liian yksioikoinen mittari verrattaessa eläinten rehua esim. lihaan ja kananmuniin. Semminkin kun otsikkona on Puolet maailman sadosta menee hukkaan.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Sisältö jatkuu mainoksen alla