Vasemmalla on aidon ihmisen kasvot. Oikealla tyttö on valehenkilö, sillä pupillit eivät ole pyöreät eivätkä myöskään symmetriset. Kuva: <span class="photographer">Hui Guo et al.</span>
Vasemmalla on aidon ihmisen kasvot. Oikealla tyttö on valehenkilö, sillä pupillit eivät ole pyöreät eivätkä myöskään symmetriset. Kuva: Hui Guo et al.

Tietokone luo hetkessä aidonnäköisiä kasvoja, mutta silmän mustaa pupillia se ei osaa muotoilla pyöreäksi.

Silmä

on sielun peili, sanotaan. Maailmalla näkyy kuvissa kuitenkin yhä enemmän sieluttomia kasvoja. Kuvat on luonut tekoäly ja sen kasvoja tuottava ohjelma, joka osaa luoda ryppyjä ja hymyjä.

Katsojan kannattaa olla tarkkana näitten niin sanottujen deepfake -kuvien kanssa. Valekuvat ovat yhä inhimillisemmän näköisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tekoälyn niin sanotut gan-ohjelmat luovat niitä hetkessä. On hämmentävää nähdä, kun ohjelma muuttaa kasvot aivan toisiksi sekunneissa. Kasvot ovat muutoksen aikana kuin muovailuvahaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvoissa on kuitenkin yksi kohta, jonka jäljitykseen mikään tekoäly ei ole vielä pystynyt. Se on pupilli. Se suurenee pimeässä, mutta pysyy aina lähes täydellisen pyöreänä.

On käynyt ilmi, että tekoäly ei osaa tuottaa pupillin pyöreää muotoa. Niinpä pupilli paljastaa lähes varmasti sen, onko kyseessä valokuva oikeasta ihmisestä.

Tekoälyn tutkija

Siwey Lyu

todisti tämän. Hän kehitti ryhmänsä kanssa New Yorkin Albanyn yliopistossa työkaluksi ohjelman, joka poimii kuvista pupillien ääriviivat automaattisesti.

Sitten ohjelma päätteli ääriviivoista, onko pupillin muoto pyöreä vai soikea, kertoo New Scientist. Se tutki myös, onko pupillissa tasaiset vai epäsymmetrisen rosoiset reunat. Soikeus tai rosoisuus oli peruste pitää kuvaa valekasvoina.

Ohjelma tutki kokeessa pupilleja kahdesta tuhannesta kasvosta. Tuhat edusti todellisia kasvoja ja toiset tuhat tekoälyllä tehtyjä.

Ohjelma erotteli luotettavasti nämä kaksi ryhmää juuri pupillien muotojen avulla.

”Terveillä aikuisilla pupillit ovat lähes täysin pyöreät”, selittää ryhmä Science Alertin verkkosivuilla.

Ihmisen silmien pupillit ovat myös toisiinsa nähden symmetrisiä.

”Vaikka ganit ovat erittäin tehokkaita, ne eivät ymmärrä ihmisen biologiaa kovin hyvin. Malli ei esitä hyvin näitä erittäin pieniä ja hienovaraisia yksityiskohtia”, sanoo Lyu.

Ryhmä ehdottaa tutkimuksessa, että ohjelman avulla voisi arkisesti havaita nopeasti, ovatko kasvot valekasvot.

Tekniikka voisi auttaa estämään huijauksia realistisen näköisillä väärennöksillä. Se voisi esimerkiksi paljastaa valehenkilöitä sosiaalisen median alustoilla.

”Pupillit ovat ensimmäisiä asioita, joista voi etsiä väärennöksiä”, sanoo tutkivan verkkosivuston Bellingcatin perustaja

Eliot Higgins

New Scientistille.

Hän ei ollut mukana tutkimuksessa, mutta hänellä on samoja kokemuksia, kun Bellingcat on etsinyt valehenkilöitä videoista.

Pupillien tunnistus ei ole täysin varmaa. Jotkin sairaudet ja infektiot vaikuttavat myös pupillien muotoon, mutta ne ovat harvinaisia, Siwei Lyu sanoo.

Pupillien muotoja mitannut tutkimus julkaistiin verkossa arXiv-esijulkaisupalvelussa. Sitä ei ole vielä vertaisarvioitu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla