Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Suomessa kehitetyllä kysteiinipurukumilla yritetään ehkäistä yläruoansulatuskanavan syöpiä.

Helsingin yliopiston ja HYKS:in tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla pyritään ehkäisemään yläruoansulatuskanavan syöpiä.

Jo pitkään on ollut tiedossa, että ihmisen elimistölle harmiton L-kysteiini-aminohappo sitoo tehokkaasti asetaldehydiä, jota syntyy sylkeen erityisesti alkoholin tai tupakan seurauksena. Asetaldihydi puolestaan altistaa yläruoansulatuskanavan syöville.

Professorit Mikko Salaspuro ja Martti Marvola kehittivät kysteiiniä elimistöön vapauttavan menetelmän, jolla näiden syöpien syntyä yritetään ehkäistä. Ensimmäinen kaupallinen valmiste, kysteiinipurukumi, lanseerattiin viime viikolla.

"Tiedämme, että kysteiinipurukumi hävittää tehokkaasti suusta tupakoinnin aikana sylkeen kertyvän asetaldehydin, ja toivomme, että valmisteella voidaan ehkäistä ainakin tupakoinnista ja alkoholin käytöstä aiheutuvia suusyöpiä", professori Salaspuro sanoo.

Salaspuron ja Marvolan tutkimusryhmien yhteistyönä syntynyt menetelmä on
patentoitu maailmanlaajuisesti. Patentit omistaa suomalainen Biohit Oyj.