Yllä tavallisia ja alla myrkyttömiksi muokattuja puuvillansiemeniä. Kuva: National Academy of Sciences.
Yllä tavallisia ja alla myrkyttömiksi muokattuja puuvillansiemeniä. Kuva: National Academy of Sciences.

Puuvillansiemenistä saatiin syömäkelpoisia.

Teksasilaistutkijat saivat muokattua puuvillan geenejä niin, että sen siemenet kelpaavat ihmisravinnoksi.

Menetelmä saattaa tarjota pika-apua maailman aliravitsemukseen, sillä tekstiiliteollisuudesta jää yli miljoonia tonneja puuvillansiemeniä joka vuosi.

Puuvilla olisi oivaa ravintoa, sillä se sisältää runsaasti proteiinia. Tähän asti siementen hyödyntämisen on kuitenkin estänyt niiden sisältämä myrkyllinen gossypoli-yhdiste.

Pulmaan löytyi ratkaisu, kun Keerti Rathore kollegoineen Teksasin yliopistosta onnistui rna-interferenssin avulla estämään gossypolin syntymisen kehittyvissä siemenissä. Myrkyttömiä siemeniä ihminen voi syödä oireitta.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.