Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet keinon erottaa aivojen normaali vanheminen Azheimerin taudista. Magneettikuvaus paljastaa, että terveillä rotilla ja apinoilla iän mukanaan tuomat muutokset keskittyvät pykäpoimuun (dentate gyrus), joka sijaitsee s...

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet keinon erottaa aivojen normaali vanheminen Azheimerin taudista. Magneettikuvaus paljastaa, että terveillä rotilla ja apinoilla iän mukanaan tuomat muutokset keskittyvät pykäpoimuun (dentate gyrus), joka sijaitsee sisemmässä ohilohkossa aivojen muistikeskuksen, hippokampuksen, kyljessä. Alzheimerin taudissa hermosolukato puolestaan iskee entorinaaliselle aivokuorella, joka on tärkeä tiedon portti hippokampukseen. Hippokampus puolestaan lähettää käsitellyn muistiaineksen takaisin entorinaaliselle aivokuorelle. PNAS -lehden tutkimuksesta selvisi, että normaalisti ikääntyvien eläinten entorinaalinen aivokuori säilyy koskemattomana läpi elämän.

Jos havainto pätee myös ihmisin, aivojen kuvantaminen saattaisi auttaa tunnistamaan Alzheimerin tauti jo ennen kuin muisti alkaa pätkiä. Ongelmaksi jää silti se, ettei tautiin ole parantavaa hoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla