Kypärä suojaa myös puristumiselta.

Pyöräilykypäröiden turvallisuutta on selvitetty runsaasti sekä laboratoriokokeissa että toteutuneiden onnettomuuksien perusteella.

Tuore amerikkalaistutkimus viittaa jälleen siihen, että pyöräilykypärä suojaa merkittävästi päähän kohdistuvilta vammoilta. Tällä kertaa tutkimusten kohteena olivat lasten pyöräilykypärät.

Illinoisin neurologisen instituutin ja Bradley-yliopiston tutkijat käyttivät kokeissaan pääkalloja, jotka täytettiin täyteaineilla vastaamaan painoltaan lapsen päätä, vajaata kahta kiloa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat mittasivat törmäämisen aiheuttamia iskuja laitteistolla, johon testikallot pudotettiin vapaassa pudotuksessa 15-140 korkeuksilta ilman pyöräilykypärää ja kypärän kanssa. Törmäyksen voimaa mitattiin kallooon kiinnitetyillä kiihtyvyysantureilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen mukaan kalloon kohdistuvan iskun voima pieneni kypärän ansiosta jopa 87 prosenttia. Tämä tapahtui 15 senttimetrin pudotuksessa. Suojaamattomat kallot rikkoontuivat jo yli 22 senttimetrin pudotuksissa. Pyöräilykypärän kanssa pudotetuissa kalloissa oli säröjä vasta 60 senttimetrin pudotuksen jälkeen.

Tutkijoiden mukaan testit osoittavat, että jos pyöräilevän lapsen törmäys tapahtuisi noin 50 kilometrin tuntinopeudella, kypärän ansiosta törmäyksessä kalloon kohdistuva vastaisi törmäystä 10 kilometrin nopeudella ilman kypärää.

Tutkijat testasivat myös pyöräilykypäröiden puristusvoiman kestoa. Kypärät kestivät suurtakin puristusvoimaa silloin, kun ne olivat päässä. Tyhjänä kypärä ei kestä kovaa puristusta. Puristuminen on onnettomuuksissa harvinaisempaa kuin päähän kohdistuvat iskut, mutta ilman kypärää niiden seuraukset voivat olla tuhoisia.

"Arkijärjenkin mukaan kypärä suojaa lapsen päätä merkittävästi, mutta silti siihen suhtaudutaan välinpitämättömästi. Tutkimuksemme todistaa kypärän merkityksen myös tieteellisesti", kommentoi tutkimusta johtanut neurokirurgi Tobias Mattei.

Tutkimus tehtiin lasten pyöräilykypäröitä suosittelevan kampanjan tueksi, ja sen julkaisi Journal of Neurosurgery.

Sisältö jatkuu mainoksen alla