Monet kasvit houkuttelevat pölyttäviä hyönteisiä makealla medellä, mutta joihinkin kukkiin hyönteiset tungeksivat ilman mitään konkreettista palkkiota. Yksi näistä kasvikunnan huippuhuijareista on Välimeren pikkusaarilla kasvava "hevosenraatovehka", jo...

Monet kasvit houkuttelevat pölyttäviä hyönteisiä makealla medellä, mutta joihinkin kukkiin hyönteiset tungeksivat ilman mitään konkreettista palkkiota. Yksi näistä kasvikunnan huippuhuijareista on Välimeren pikkusaarilla kasvava "hevosenraatovehka", jonka bukee on raatokärpästen mielestä täysin vastustamaton. Eikä ihme, sillä Naturen julkaiseman tutkimuksen mukaan vehka erittää aivan samoja aromaattisia molekyylejä kuin aito kalmo.

Hevosenraatovehka (Helicodiceros muscivorus) viihtyy Sardinian, Korsikan ja Baleaarien lähistön pikkusaarilla, yleensä lokkiyhdyskuntien liepeillä. Kukkiessaan se levittää löyhkää, joka saa mätäneviin lokinmuniin ja kuolleisiin untuvikkoihin munivat raatokärpäset poikkeamaan reitiltään.

Ruotsalaistutkija Marcus Stensmyr ja hänen italialaiset työtoverinsa osoittivat kaasukromatografialla, että raatovehkat ja raadot erittävät identtisiä rikkiyhdisteitä: dimetyylimonosulfidia, -disulfidia ja -trisulfidia. He vielä varmistivat käyttäytymistestein, että juuri näiden katku on kärpäsemojen mielestä ihanteellinen lastenkamarin tuoksu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla