Radiohiiliajoitus kertoo, että tämä lehti on 24 700 vuotta vanha.
Radiohiiliajoitus kertoo, että tämä lehti on 24 700 vuotta vanha.

Ajoitusmenetelmä paranee etenkin vanhimmille esineille. 

Muinaistutkijoiden suosima radiohiiliajoitus tarkentuu japanilaisesta järvestä tehtyjen uusien mittausten ansiosta, kertovat tutkijat Sciencessa.

Ajoitusmenetelmän arviot orgaanisen aineksen iästä täsmentyvät useilla vuosisadoilla. On esimerkiksi mahdollista tarkentaa tietoa Neanderthalin ihmisten sukupuuton tai nykyihmisen Eurooppaan leviämisen ajankohdasta. Myös ilmastotieteilijät saattavat ymmärtää paremmin jäiden vetäytymistä viime jääkauden aikana.

Japanin Suigetsu-järvessä pohjasedimentit ovat säilyneet häiriöttöämässä tilassa kymmeniä tuhansia vuosia. Kairausnäytteet ulottuvat nyt 52 800 vuoden päähän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Radiohiiliajoituksessa käytetään radiohiiltä eli C-14:ta, joka on hiilen radioaktiivinen, tasaisesti hajoava isotooppi. Jonkin esineen iän voi arvioida sen mukaan, kuinka paljon siinä on radiohiiltä verrattuna vakaampaan C-12-isotooppiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oxfordin yliopiston Christopher Bronk Ramsey ja hänen kollegojensa sedimenttiarkistolla ei ole merenpohjista tai luolista kerättyjen sedimenttiarkistojen ongelmia. Japanilaisjärven sedimenttien hiili on peräisin suoraan ilmakehästä. Vain puiden vuosilustot heijastavat yhtä suoraan ilmakehän hiilipitoisuuden vaihteluita, mutta ne ulottuvat vain 12 593 vuoden päähän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla