Penninvenytys on monelle nuorelle aikuiselle tuttua. Kuva: Shutterstock
Penninvenytys on monelle nuorelle aikuiselle tuttua. Kuva: Shutterstock

Nuoren taloudellista elämänhallintaa pitäisi tukea, kun hän muuttaa omaan talouteen, suomalaistutkija sanoo.

Rahahuolet heikentävät nuorten aikuisten tyytyväisyyttä ja mielenterveyttä vielä vuosiksi eteenpäin. Näiltä talousahdingon ikäviltä seurauksilta kuitenkin suojaavat taloudelliset taidot ja luottamus siihen, että pystyy hoitamaan omia raha-asioitaan.

Lapsuuden perheen toimeentulovaikeuksien tiedetään lisäävän nuorten masennusriskiä myöhemmällä iällä. Suomalaistutkijat osoittivat nyt, että myös nuoren aikuisen itsenäistymisvaiheen taloushuolet koettelevat mielenterveyttä.

Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät nuorten aikuisten kokemuksia taloudellisista vaikeuksista ja niiden yhteyksistä sosiaalisiin suhteisiin, masentuneisuuteen ja siihen, miten tyytyväisiä he ovat elämäänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yli viiden sadan ihmisen ryhmää tutkittiin kolmessa vaiheessa 23-, 25- ja 28-vuotiaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Elämän kolmannen vuosikymmenen tärkeä kehitystehtävä on pystyä hallitsemaan omaa taloutta ja ymmärtämään, mistä rahaa tulee ja mihin sitä menee”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta.

Kyseinen elämänvaihe, eräänlainen pitkittynyt nuoruus, on Salmela-Aron mukaan Suomessa maailman pisin. Suomalaiset nuoret muuttavat poikkeuksellisen nuorina pois kotoa.

Tutkimuksessa kysyttiin siitä, miten nuoret aikuiset saivat rahansa riittämään: joutuivatko he turvautumaan säästöihin, pitikö heidän lykätä tärkeitä hankintoja, oliko muutettava halvempaan asuntoon, oliko tarvetta tehdä ostoksia luotolla aiempaa useammin­ ja tarvitsivatko he pikavippejä.

Penninvenytyksen kokemusten lisäksi otettiin huomioon tulojen vähenemiset.

”Osalla nuorista aikuisista oli huomattavasti ongelmia tulla taloudellisesti toimeen. Yhdistettynä yleiseen taloudelliseen ja työelämän epävarmuuteen taloudelliset vaikeudet ovat kyllä nykypäivänä merkittäviä tekijöitä nuorten aikuisten hyvinvoinnille”, tutkimusta tehnyt tutkijatohtori Mette Ranta sanoo.

Ilmeni myös, että jos koehenkilöllä oli taloudellisia vaikeuksia 23–25-vuotiaana, hänellä oli 28-vuotiaana todennäköisemmin masennusoireita. Myös hänen tyytyväisyytensä elämään oli heikompi. Mielenterveys ja tyytyväisyys rakoili kuitenkin vain niillä, joilta puuttui taloudellista kyvykkyyttä.

”Taloudellinen kyvykkyys ei ole vain taloustaitoja vaan myös tunnetta, että osaa hoitaa raha-asioitaan. Merkittävä suojaava tekijä on oma kokemus siitä, että pystyy hallitsemaan talouttaan ja tulemaan toimeen pienilläkin tuloilla”, Ranta sanoo.

Tutkijat korostavat, että talouden taitoja ja tajua voi opettaa.

”Taloudellinen kyvykkyys on taito, joka kehittyy nuoruudessa ja varhaisessa aikuisuudessa. Mallit tulevat aika pitkälti kotoa”, Salmela-Aro sanoo.

Taloustaidot ovat hänen mukaansa eriytyneet sosioekonomisen taustan mukaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että varakkaiden perheiden lapset kouliintuvat paremmin hallitsemaan raha-asioitaan, jos heillä on rahaa käytössä ja mahdollisuuksia tehdä rahaan liittyviä ratkaisuja.

”Koulu voisi olla paikka, jossa näitä eroja voitaisiin kaventaa”, Salmela-Aro sanoo.

Myös Rannan mielestä sekä perheissä että kouluissa pitäisi puhua enemmän raha-asioiden hoitamisesta.

”Talousasioista pitäisi puhua enemmän positiivisessa valossa. Taloudellista elämänhallintaa pitäisi tukea nimenomaan siinä kriittisessä vaiheessa, kun nuoret ovat muuttamassa omaan talouteen”, Ranta sanoo.

Tutkimus julkaistiin Emerging Adulthood -tiedelehdessä.

Käyttäjä16578
Seuraa 
Viestejä6

Aikoinaan nuoren ensimmäiseen omaan asuntoon muuttaessa ei ollut välttämättä edes huonekaluja. Kenties käytettiin pahvilaatikoita tai ilmaiseksi löydettyjä tavaroita. Työpaikan omaava sai jonkun takaamana lainaa, jota maksettiin palkasta vuosikausia.

Nykyään ”määrätylle ryhmälle” nuo annetaan ilmaiseksi. Uusimmat televisiot, vaatteet, jopa 500€ kännykät ym..
”Määrätyllä ryhmällä” on myös yhteiskunnan puolesta tulihenkilöt, jotka takaavat viimeisimmät keinot ja mahdollisuudet hakemuksiin.
Vertailu heihin saattaa saada mietteliääksi aina sairastumiseen asti. Joku voisi kertoa heille mikä vika heissä on, miksi nuo toiset saavat tuosta vaan kaiken.

OJP.
Seuraa 
Viestejä944

- Olen täysin  samaa mieltä siitä, että   niitä vastuullisia  opiskelevia nuoria, joiden vanhemmilla eivät ole  avioerojen, työttömyyden , holtittoman elämän tavan,tms    syyn vuoksi mahdollisuuksia taloudellisesti tukea  nuoria opiskelija tai työttömiä   perheenjäseniään  heitä tulisi ehdottomasti  saada  yhteiskunnan ; valtio - kunnat sos toimen  tukea taloudellisesti.

Myös  tarvittaessa  henkisestä tukea  esim Yliopistojen- ammattikorkeakoulujen  mentoreilta opiskeluasioissa.

Valmistuttuaan monet  nuoretaikuiset  tarvitsevat kodin ja sos. palveluiden (Kela) tukea, koska  pienet tulot, mahd. pätkätyöt, -  versus  korkeat asumis-, elämis-, vero - ja harrastus kustannukset.

Seuraukset em. yhteiskunnallisesta ongelmasta , rahan puute elämän välttämättömiin maksuihin riittämätön,- näkyvät  mm.  mielenterveys ongelmat lisääntyneet opiskelivien nuorten keskuudesss, itsemurhia  n. 800 Suomessa vuosittain ,  maksuhäiriö merkinmntöja n. 400 000 suomalaisella jne..

Meillä on nyt hallitus jonka luulisi  tarttuvan nä'ihin ongelmiin konkreettisella tavalla.

Osmo, Otto, Juhani Päivinen

Sisältö jatkuu mainoksen alla