Yhdysvaltalainen miljardööri Dennis Tito on lähdössä lauantaina kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle, vaikka Yhdysvallat vastustaa hanketta. Jos lento toteutuu, 60-vuotiaasta Titosta tulee ensimmäinen avaruusturisti. Lento tehdään venäläisen kantor...

Yhdysvaltalainen miljardööri Dennis Tito on lähdössä lauantaina kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle, vaikka Yhdysvallat vastustaa hanketta. Jos lento toteutuu, 60-vuotiaasta Titosta tulee ensimmäinen avaruusturisti. Lento tehdään venäläisen kantoraketin vauhdittamalla Sojuz-aluksella, jossa on Titon lisäksi kaksi oikeaa avaruuslentäjää Tito matkusti tiistaina Venäjän avaruuskeskukseen Baikonuriin odottamaan lähtöä.

Yhdysvallat vastustaa lentoa, koska Titoa ei ole koulutettu avaruuslentäjäksi. Siksi hän saattaa olla asemalla vain muiden tiellä ja jopa vaaraksi, jos asemalla sattuu jotain yllättävää.

Matkalipun hintaa ei ole kerrottu, mutta BBC:n verkkouutiset arvelee summaksi 20 miljoonaa puntaa eli lähes 200 miljoonaa markkaa.

Jos lento toteutuu, Titoa kuljettava Sojuz kiinnittyy avaruusasemaan vappuaattona. Maahan Tito palaisi 5. toukokuuta.

Avaruusasemalla on nyt myös yhdysvaltalainen sukkula, mutta se irtautuu asemasta lauantaina. Asemalle jää kaksi yhdysvaltalaista ja yksi venäläinen lentäjä.