Tiede-lehti seuraa Vancouverissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 16.-20. helmikuuta 2012.
Tiede-lehti seuraa Vancouverissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 16.-20. helmikuuta 2012.

Näköjärjestelmä säilyttää muovautuvuuttaan vielä aikuisena. 

Syntymästään kaihia poteneiden näkö jää leikkauksen jälkeenkin heikommaksi kuin terveillä. Pitkään on ajateltu, etta lapsuuden jälkeen heidän näkönsä ei voi enää kohentua. Mutta MacMaster-yliopiston tutkimus osoitti muuta: näkö terävöityi aikuisiässä pelaamalla ammuntapeleja tietokoneella.

Näön elpymiseen ei tarvittu tutkimuksessa kuin 40 tuntia pelaamista neljän viikon aikana. Tämän jälkeen potilaat erottivat tarkemmin pienen tekstin ja liikkeen suunnan sekä tunnistivat kasvot aikaisempaa paremmin.

Yhdysvaltain tiedeviikoilla Kanadan Vancouverissa puhunut tutkija Daphne Maurer arveli, että pelaaminen voisi auttaa muissakin näköaistin häiriöissä. "Toimenpide on luultavasti sitä tehokkaampi, mitä nuoremmalla iällä se aloitetaan", Maurer totesi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkija muistutti, että näön normaalin kehittymisen kannalta kriittinen aika on aivan ensimmäiset elinkuukaudet. Vaikka syntymästään kaihia poteva leikattaisiin kaksikuukautisena, näköhaitta jää. Tietokonepelaamisella saatu kohennus kuitenkin osoittaa, etta aistit ovat jonkin verran muovautuvia vielä aikuisenakin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla