Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Kuoleman rajalla uni voi sekoittua todellisuuteen.

Kuoleman rajalla käyneet sekoittavat helpommin unen ja todellisuuden kuin muut, toteaa Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus.

Niinsanotussa rajakokemuksessa ihminen voi tuntea irtaantuvansa ruumiistaan, kokea äärimmäistä rauhaa tai nähdä kirkkaan, puoleensavetävän valon. "Rajakokemukset ovat yleisempiä kuin otaksumme", sanoo neurologi Kevin Nelson Kentuckyn yliopistosta Naturen verkkouutisessa.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että rajakokemus voidaan aiheuttaa aivojen sähköisellä ärsytyksellä sekä tietyillä lääkeaineilla. Spontaania rajakokemusta ei kuitenkaan ole tähän asti kyetty selittämään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nelson ryhtyi tutkimaan ilmiötä havaittuaan, että jotkin rajakokemukset vastasivat unihalvausta. Tällainen halvaantumisen tunne voi esiintyä joskus REM-unen aikana, kun lihasjännitys katoaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nelson haastatteli 55 rajakokemuksen läpikäynyttä ja yhtä monta verrokkia. Ilmeni, että kuoleman rajalla käyneistä 60% oli kokenut myös vähintään yhden tilanteen, jossa he eivät tienneet näkivätkö unta vai olivatko valveilla. Verrokeilla vastaava luku oli 24%.

Unen ja valveen hämärtymistä voi esiintyä, mikäli unen rem-vaihe lähestyy liiaksi valvetilaa.
Nelsonin mukaan rajakokemus voisi olla samankaltainen rem-vaiheen tapahtuma. Näköaistimukset rem-häiriössä selittäisivät myös rajakokemuksen valoilmiön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla