Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Naisen selkärangan ylimääräinen kurvi pitää odottajan jaloillaan.

Naisen ranka kehittyi kurvikkaammaksi kuin miehen, jotta raskaus ei kaataisi naista nenälleen – ja jotta vauvaa odottava hominidinaaras pystyi muinoin pötkimään pakoon petoja, päättelivät Harvardin yliopiston tutkijat.

Raskaus ei kummemmin häiritse esimerkiksi neljällä raajalla liikkuvan apinanaaraan tasapainoa, mutta pystyssä kulkevan ihmisnaisen kehon tasapainopiste työntyy sikiön painon takia voimakkaasti eteen.

Naisen selkärangan alaosan eli lannerangan eteenpäin joustava kurvi on kuitenkin voimakkaampi ja ulottuu useamman nikaman alueelle kuin miehellä. Tutkijoiden mukaan ekstrakurvikkuus kehittyi nimenomaan siksi, että kiikkerää asentoa on mahdollista mukauttaa sikiön kasvuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli rankamuutos todella johtui nousemisesta kahdelle jalalle, niin sen pitäisi näkyä myös muinaisissa sukulaishominideissamme, tutkijat miettivät. Näin myös kävi: australopithecusfossiilien tarkastelu osoitti, että naaraan ranka oli erilainen kuin uroksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Antropologi Liza Shapiron mukaan luonnonvalinta suosi kurvikkaampaa rankavaihtoehtoa, koska se edisti selviytymistä.

"Jos naisen ranka ei olisi mukautunut kahdella jalalla kävelyyn, raskaus olisi jättänyt ihmisen pulaan", Shapiro sanoo. "Se olisi ollut nykyistäkin kivuliaampi selälle, häirinnyt ravinnon keruuta sekä kykyä paeta petoja".

Tutkimuksen julkaisi Nature, ja siitä kertoivat myös BBC ja New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla