Kuvapörssi
Kuvapörssi

Lounais-Ranskan ja Sardinian punaviineissä on eniten sydänystävällisiä yhdisteitä.

Lounaisranskalaiset ja sardinialaiset voisivat mainostaa punaviinejään niiden terveysvaikutuksilla. Alueiden punaviinit nimittäin sisältävät eniten sydänystävällisiä prosyanidiineja.

Roger Corder Lontoon lääketieteellisestä Queen Mary –oppilaitoksesta tutki solukokein, mikä punaviinin sisältämä yhdiste vaikuttaa eniten verisuoniin. Vahva ehdokas oli resveratroli, jonka on osoitettu pidentävän muun muassa hiivan, kärpäsen, matojen ja kalojen ikää.

Corderin tutkimus kuitenkin osoitti, että sen pitoisuus punaviinissä on niin pieni, ettei se vaikuta verisuoniin millään tavoin. Terveyden lähteeksi paljastuikin prosyanidiini, joka ehkäisee verisuonia ahtauttavan endoteliini-1:n muodostumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Jotta resveratroli vaikuttaisi, punaviiniä pitäisi juoda tuhat litraa. Prosyanidiinit sen sijaan ovat niin tehokkaita, että lasi päivässä riittää”, Corder vertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ryhmä vertaili myös eri alueiden punaviinien prosyanidiinipitoisuuksia. Ilmeni, että Lounais-Ranskan ja Sardinian punaviineissä yhdistettä oli 2-4 kertaa enemmän kuin muiden. Selitys on Corderin mukaan se, että näillä alueilla perinnäiset viininvalmistumenetelmät ovat vielä arvossaan.

Tutkimuksen julkaisi Nature ja siitä kertoi myös New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla