Rasismi kuormittaa myös syrjijää itseään. Kuva: Jaakko Julkunen / HS
Rasismi kuormittaa myös syrjijää itseään. Kuva: Jaakko Julkunen / HS

Vihamielinen ympäristö lyhentää sekä ennakkoluuloisten että ennakkoluulojen kohteiden elämää.

Ennakkoluulot ovat epäterveellisiä. Rasistisessa yhteisössä eläminen vähentää elinpäiviä kaikilta, kertoo Kalifornian yliopistossa tehty tutkimus.

Psykologi Jordan Leitner Berkeleyn ylipistosta tutki kollegoidensa kanssa rotuennakkoluulojen yhteyttä kuolleisuuteen lähes 1,4 miljoonan ihmisen joukossa. He asuivat eri puolilla Yhdysvaltoja.

Tutkimus paljasti, että erityisesti mustat mutta myös valkoiset, sairastuvat ja kuolevat avoimen rasistisissa yhteisöissä johonkin sydän- tai verisuonisairauteen todennäköisemmin kuin muunlaisessa ympäristössä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Eläminen rotuvihamielisessä ympäristössä voi olla vahingollista kummallekin ryhmälle: sekä ennakkoluulojen haltijoille että niiden kohteille”, Leitner sanoo Berkeleyn tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennakkoluulojen kartoituksessa käytettiin kyselylomaketta ja testejä, joissa koehenkilön piti ryhmitellä eri väristen ihmisten kasvokuvia sekä kielteisiä ja myönteisiä sanoja. Asenteita tiedusteltiin myös suoraan kysymällä.

Vertailussa huomioitiin ikä, koulutus, tulot, asuinpaikan väkiluku, kaupungistuminen sekä muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa terveyteen.

Vaikka tutkimus nojaa pitkälti koehenkilöiden omaan arviointiin, vastaajien suuri määrä Leitnerin mukaan takaa, että tutkimus antaa tietoa yhteisöjen rotuennakkoluuloista.

Piirikunnat, joissa sydän-ja verisuonisairauskuolemia oli enemmän, olivat säännönmukaisesti samoja, joiden asukkailla oli enemmän rotuennakkoluuloja. Eniten tilanteesta kärsivät mustat.

Tutkimus ei voi osoittaa syy-seuraussuhdetta rasismin ja sydän- ja verisuonitautikuolemien välillä. Tutkijat kuitenkin arvelevat, että rotuvihamielisyyden aiheuttama stressi yhdistettynä epätasa-arvoiseen terveydenhuoltoon voi pahentaa etenkin mustaihoisten sydänoireita.

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä60064

Hienoa että nämä maininnat oli mukana. 

"Tutkimus ei voi osoittaa syy-seuraussuhdetta rasismin ja sydän- ja verisuonitautikuolemien välillä. Tutkijat kuitenkin arvelevat, että rotuvihamielisyyden aiheuttama stressi yhdistettynä epätasa-arvoiseen terveydenhuoltoon voi pahentaa etenkin mustaihoisten sydänoireita."

Keijona
Seuraa 
Viestejä18992

Tuosta halveksunnan tai egonponkittämisen tarpeellisuudesta asiallisen linkitin jo aiemmin. Suomaassa  olevan onnettoman tunnistaa siitä, että yrittää  jatkuvasti pyrkyröidä ylöspäin ja siksi polkea muita saadakseen hetkellistä iloa..

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla