Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Hiiren raskausmyrkytys saatiin parannettua korvaamalla puuttuva molekyyli.

Joka kahdeskymmenes raskaana oleva nainen kärsii raskausmyrkytyksestä raskauden viimeisellä kolmanneksella. Raskausmyrkytyksessä istukan verenkierto ja hapen virtaus heikkenee, jolloin myös lapsen kasvu voi häiriintyä. Se johtaa usein ennenaikaiseen synnytykseen ja on maailmanlaajuisesti yleisin syy odottavan äidin kuolemaan.

Raghu Kallurin johtama Harvardin yliopiston tutkimusryhmä huomasi, että raskausmyrkytyksestä kärsivillä naisilla on tavallista vähemmän COMT-entsyymiä, joka säätelee muun muassa verisuonten kehitystä ja toimintaa. Normaalisti sen tuottaman 2-metoksiestradiolin (2-ME) pitoisuus nousee loppuraskauden aikana, mutta raskausmyrkytyksestä kärsivillä näin ei tapahdu.

Seuraavaksi tutkijat selvittivät COMT:in ja 2-ME:n merkitystä hiirten avulla. Hiirillä, joilla COMT-geeni ei toiminut, oli loppuraskauden aikana poikkeuksellisen alhainen 2-ME-pitoisuus ja raskausmyrkytyksen kaltaisia oireita. Kun niille annettiin 2-ME:tä, oireet loppuivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat arvelevat, että raskausmyrkytyksen riski voitaisiin selvittää jo ennen oireiden ilmaantumista 2-ME:n pitoisuuden mittauksella. Jos pitoisuus on matala, 2-ME:tä voitaisiin antaa lääkkeenä ja näin mahdollisesti ehkäistä raskausmyrkytyksen kehittyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Nature .

Sisältö jatkuu mainoksen alla