Rasvaa ja kaloreita tirsuva ruokavalio lisää Alzheimerin taudin vaaraa geneettisesti alttiilla ihmisillä, raportoi Archives of Neurology. Eniten kaloreita rohmu...

Rasvaa ja kaloreita tirsuva ruokavalio lisää Alzheimerin taudin vaaraa geneettisesti alttiilla ihmisillä, raportoi Archives of Neurology. Eniten kaloreita rohmuavien riski sairastua on yli kaksinkertainen.

Tutkimus seurasi tuhatta ikääntyvää neljän vuoden ajan. Kaikki pitivät tänä aikana kirjaa ruokavaliostaan. Seurannan kuluessa 242:llä diagnostisoitiin Alzheimerin tauti. Ne, joilla oli apolipoproteiini E (apoE) -geenin muoto e4 ja jotka saivat ravinnostaan eniten rasvaa ja kaloreita, sairastuivat muita todennäköisemmin.

Rasvaa kuljettavan apolipoproteiini e:n tyyppi 4 on tunnettu dementian riskigeeni. Sen kantajuus lisää jo sinällään taudin vaaran kolmin – viisinkertaiseksi.



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla