Kova rasva kohtelee aivoja kaltoin. Kuva: Tea Karvinen
Kova rasva kohtelee aivoja kaltoin. Kuva: Tea Karvinen

Tämä voi osin selittää niiden lihottavaa vaikutusta, arvioivat asiaa rotilla kokeilleet tutkijat.

Tyydyttyneiden eli kovien rasvojen runsas syöminen voi sekoittaa aivoalueen, joka ohjaa syömistä. Tällaisen huomion tekivät italialaiset tutkijat rottakokeissa.

Löytö voi selittää ihmistenkin lihomista. Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Cellular Neuroscience.

Kun tutkijat syöttivät rotille runsaasti kovia rasvoja sisältävää ruokaa, niiden aivojen toiminta muuttui. Muutokset tapahtuivat hypotalamukseksi kutsutulla aivoalueella, joka ohjaa sitä, mitä ja miten paljon syömme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tyydyttyneet rasvat voivat siis hankaloittaa syömisen hallintaa, mikä on tyypillistä ylipainosta kärsiville ihmisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ratkaisun siemenkin rottatutkimuksessa nousi esiin: kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä. Runsaasti pehmeitä rasvoja syövien rottien hypotalamuksessa ja syömisen sääntelyssä ei tapahtunut muutoksia, vaikka ne popsivat yhtä paljon rasvaa kuin toinenkin rottaryhmä.

”Ero oli erittäin selvä, ja olimme ällistyneitä osoittaessamme rasvaisen ruokavalion vaikutuksen aivoihin”, toteaa tutkimustiedotteessa professori Marianna Crispino Frederico II:n yliopistosta Napolista.

Kovia eli tyydyttyneitä rasvoja ovat monet eläinperäiset rasvat esimerkiksi juustossa, naudanlihassa, voissa ja makkarassa. Pehmeitä, tyydyttämättömiä rasvoja löytyy esimerkiksi kalasta, pähkinöistä, avokadoista ja oliiveista.

Aivojen hippokampuksessakin on havaittu muutoksia rasvaisen ja sokerisen ruokavalion seurauksena, kerrottiin ravitsemuskäyttäytymisen yhdistyksen Society for the Study of Ingestive Behaviorin vuositapaamisessa heinäkuussa.

Ihmisillä tehdyn tutkimuksen tuloksia ei toistaiseksi ole julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä, mutta ne ovat linjassa koe-eläimillä tehtyjen havaintojen kanssa. Tutkimusryhmän mukaan runsas sokeri ja rasva heikentävät ihmisen muistia.

Tavallisesti hippokampuksen pitäisi pystyä torjumaan muistikuvia, jotka lietsovat syömishaluja. Rasva ja sokeri näyttävät heikentävän tätä torjuntavoimaa. Siksi ruokaan liittyvät muistikuvat eivät kaikkoa mielestä edes kylläisenä ja ihmisen tekee silloinkin mieli herkkuja.

Rasva ja sokeri eivät vain vaikeuta haitallisten muistojen pitämistä loitolla. Muukin muisti käyttö näyttää häiriintyvän. Kokeessa runsaasti rasvaa ja sokeria syövät ihmiset selviytyivät huonommin muistia ja oppimista mittaavista tehtävistä kuin henkilöt, jotka haarukoivat lautaseltaan enemmän kasviksia ja kuituja.

Aiemminkin on huomattu, että rasvainen ruoka sekoittaa aivojen kylläisyyttä tunnistavan järjestelmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla