Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Tutkimus rotilla osoittaa, että rasvainen ravinto virittää jo kohdussa aivot ylensyömään.

Mikäli äiti syö runsasrasvaista ruokaa raskauden aikana, lapsi virittyy ylensyöntiin jo kohdussa. Näin uskovat yhdysvaltalaistutkijat tuoreiden rottatutkimustensa perusteella.

"Lyhytaikainenkin altistus runsasrasvaiselle ruokavaliolle aiheuttaa sikiön aivoissa pysyviä hermosolumuutoksia, mikä ilmenee rasvaisen ruuan himona myöhemmin", tutkija Sarah Leibowitz Rockefellerin yliopistosta toteaa.

"Tuloksemme osoittaa ensi kertaa, että rasva äidin verenkierrossa raskauden aikana on kytköksissä jälkeläisen ylensyömiseen ja lihomiseen."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmissa tutkimuksissa aikuisilla eläinmalleilla on osoitettu, että veren triglyseridit vaikuttavat oreksigeenisiin peptideihin, jotka puolestaan saavat eläimet syömään enemmän. Niin ikään on osoitettu, että lihavat tai diabeettiset äidit synnyttävät isompia lapsia, ja että rasvainen ruoka lapsuudessa johtaa lihavuuteen aikuisena. Näiden tulosten perusteella on osattu ounastella, että ruokahalu ohjelmoituu jo kohdussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leibowitz kollegoineen tutki nyt mahdollista mekanismia rottaemoilla. He syöttivät osalle niistä runsasrasvaista ruokaa kahden viikon ajan, kun taas osa sai normaaliruokaa. Ilmeni, että rasvaista ravintoa saaneiden emojen poikaset ahmivat enemmän ja olivat lihavampia koko elämänsä – siitä huolimatta, että ne saivat syntymänsä jälkeen normaalirasvaista ravintoa. Niiden veren triglyseridipitoisuudet olivat myös normaalia suuremmat heti syntymän jälkeen.

Kun tutkijat tarkastelivat poikasten aivoja viimeisellä raskausviikolla, paljastui, että rasvaryhmän poikasten aivoissa oli huomattavasti verrokkeja enemmän ruokahalua kiihottavia oreksigeenisiä peptidejä, ja niiden määrä myös säilyi läpi elämän. Äidin rasvainen ruokavalio vaikutti myös muihin hermosoluihin lihavuutta säätelevillä aivoalueilla.

Leibowitz uskoo, että sama mekanismi toimii myös ihmislapsilla. "Ohjelmoimme lapset lihaviksi jo kohdussa", hän sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Neuroscience.

Sisältö jatkuu mainoksen alla