Sori pojat, tämä annos siirtyi juuri tyttöjen listalle! Kuva: Ewan Munro, Wikimedia Commons.
Sori pojat, tämä annos siirtyi juuri tyttöjen listalle! Kuva: Ewan Munro, Wikimedia Commons.

Naisille hampurilainen silloin tällöin ei ole yhtä vaarallinen.

Lihavan ihmisen kehoa eivät rasita vain liikakilot, vaan usein myös jatkuva matala-asteinen tulehdus rasvakudoksessa ja keskushermostossa. Cell Reportsin julkaiseman, hiirillä tehdyn tutkimuksen mukaan rasvainen ruoka laukaisee tulehdustilan helpommin miehillä kuin naisilla.

Deborah Clegg tutkimusryhmineen havaitsi, että sukupuoli vaikuttaa siihen, miten aivot reagoivat rasvahappoihin. Rasvapitoisen aterian syöminen ei näkynyt lisääntymisikäisten naaraiden aivoissa, mutta uroshiirten ja menopaussin ohittaneiden naaraiden aivoissa herkuttelu kohotti tulehdusarvoja. Myös sydämen toiminnassa tapahtui muutoksia.

Eroja selittää naishormoni estrogeenin määrä ja toiminta eri-ikäisillä ja eri sukupuolta olevilla hiirillä.

“Tutkimusaineisto antaa ymmärtää, että naisille on mahdollisesti ‘ok’ syödä rasvainen ateria silloin tällöin, vaikka miehille sitä ei voikaan suositella”, sanoo Cedars-Sinain diabetes- ja lihavuustutkimusinstituutissa työskentelevä Clegg  tutkimustiedotteessa.

Lihavuustutkijat ovat aiemminkin havainneet, että liikakilot ovat hedelmällisessä iässä oleville naisille vähemmän vaarallisia kuin muille ryhmille. Nyt tehdyt hiirikokeet tarjoavat ilmiölle yhden selityksen. Jos tulokset saadaan toistettua ihmisillä, tutkimusryhmä lupaa uudenlaisia sukupuolisidonnaisia ravitsemussuosituksia.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41730
Liittynyt6.12.2009

Rasvainen ruoka on miehen aivoille myrkkyä

Rousseau 06.11.2014 klo 22:05 jussipussi 17.10.2014 klo 15:24 Rasvapitoisen aterian syöminen ei näkynyt lisääntymisikäisten naaraiden aivoissa, mutta uroshiirten ja menopaussin ohittaneiden naaraiden aivoissa herkuttelu kohotti tulehdusarvoja. Myös sydämen toiminnassa tapahtui muutoksia. Eroja selittää naishormoni estrogeenin määrä ja toiminta eri-ikäisillä ja eri sukupuolta olevilla hiirillä. Luulin että ihminen on ainoa eläin jolle tulee menopaussi (=ehtii tulemaan menopaussi ennen kuin nirri...
Lue kommentti
jussipussi
Seuraa 
Viestejä41730
Liittynyt6.12.2009

Rasvainen ruoka on miehen aivoille myrkkyä

Rousseau 08.11.2014 klo 22:24 Tieteenteko on tarkkaa puuhaa, ja mikäli tutkimuksessa ei "oteta isompaa murhetta", koittaa jälleen keskiaika koska tehdään paskaa tiedettä. Siksi kannattaa. "Hiiritutkimus indikoi hiirillä, ihmistutkimuksilla varmennetaan tai kumotaan löydökset." Toivotaan että ymmärrät mitä tarkoitan. Kokeileppa joskus tapaa ette reagoi asioihin heti sekunneissä intuitiivisesti ja tunteen kautta vaan odotat hetken ja jätät asian hautumaan, sitten kaivat asiasta lisätietoa ja...
Lue kommentti