Sori pojat, tämä annos siirtyi juuri tyttöjen listalle! Kuva: Ewan Munro, Wikimedia Commons.
Sori pojat, tämä annos siirtyi juuri tyttöjen listalle! Kuva: Ewan Munro, Wikimedia Commons.

Naisille hampurilainen silloin tällöin ei ole yhtä vaarallinen.

Lihavan ihmisen kehoa eivät rasita vain liikakilot, vaan usein myös jatkuva matala-asteinen tulehdus rasvakudoksessa ja keskushermostossa. Cell Reportsin julkaiseman, hiirillä tehdyn tutkimuksen mukaan rasvainen ruoka laukaisee tulehdustilan helpommin miehillä kuin naisilla.

Deborah Clegg tutkimusryhmineen havaitsi, että sukupuoli vaikuttaa siihen, miten aivot reagoivat rasvahappoihin. Rasvapitoisen aterian syöminen ei näkynyt lisääntymisikäisten naaraiden aivoissa, mutta uroshiirten ja menopaussin ohittaneiden naaraiden aivoissa herkuttelu kohotti tulehdusarvoja. Myös sydämen toiminnassa tapahtui muutoksia.

Eroja selittää naishormoni estrogeenin määrä ja toiminta eri-ikäisillä ja eri sukupuolta olevilla hiirillä.

“Tutkimusaineisto antaa ymmärtää, että naisille on mahdollisesti ‘ok’ syödä rasvainen ateria silloin tällöin, vaikka miehille sitä ei voikaan suositella”, sanoo Cedars-Sinain diabetes- ja lihavuustutkimusinstituutissa työskentelevä Clegg  tutkimustiedotteessa.

Lihavuustutkijat ovat aiemminkin havainneet, että liikakilot ovat hedelmällisessä iässä oleville naisille vähemmän vaarallisia kuin muille ryhmille. Nyt tehdyt hiirikokeet tarjoavat ilmiölle yhden selityksen. Jos tulokset saadaan toistettua ihmisillä, tutkimusryhmä lupaa uudenlaisia sukupuolisidonnaisia ravitsemussuosituksia.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38102
Liittynyt6.12.2009

Rasvainen ruoka on miehen aivoille myrkkyä

Rousseau 06.11.2014 klo 22:05 jussipussi 17.10.2014 klo 15:24 Rasvapitoisen aterian syöminen ei näkynyt lisääntymisikäisten naaraiden aivoissa, mutta uroshiirten ja menopaussin ohittaneiden naaraiden aivoissa herkuttelu kohotti tulehdusarvoja. Myös sydämen toiminnassa tapahtui muutoksia. Eroja selittää naishormoni estrogeenin määrä ja toiminta eri-ikäisillä ja eri sukupuolta olevilla hiirillä. Luulin että ihminen on ainoa eläin jolle tulee menopaussi (=ehtii tulemaan menopaussi ennen kuin nirri...
Lue kommentti
jussipussi
Seuraa 
Viestejä38102
Liittynyt6.12.2009

Rasvainen ruoka on miehen aivoille myrkkyä

Rousseau 08.11.2014 klo 22:24 Tieteenteko on tarkkaa puuhaa, ja mikäli tutkimuksessa ei "oteta isompaa murhetta", koittaa jälleen keskiaika koska tehdään paskaa tiedettä. Siksi kannattaa. "Hiiritutkimus indikoi hiirillä, ihmistutkimuksilla varmennetaan tai kumotaan löydökset." Toivotaan että ymmärrät mitä tarkoitan. Kokeileppa joskus tapaa ette reagoi asioihin heti sekunneissä intuitiivisesti ja tunteen kautta vaan odotat hetken ja jätät asian hautumaan, sitten kaivat asiasta lisätietoa ja...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä