Voita voi levittää leivälle, jos ravintorasvat muuten ovat enimmäkseen pehmeitä. Kuva: Shutterstock
Voita voi levittää leivälle, jos ravintorasvat muuten ovat enimmäkseen pehmeitä. Kuva: Shutterstock

Ravintorasvat julistettiin pannaan, vaikka tutkimukset näyttivät, että kannattaa keventää.

Vuonna 1956 Pohjois-Karjalaan saapui kaksi tutkijaa. Toinen oli yhdysvaltalainen fysiologi Ancel Keys ja toinen hänen suomalainen kollegansa Martti Karvonen. Kumpaakin kiinnosti sama asia: itäsuomalaisten metsureiden huono sydänterveys. Ensimmäinen infarkti saapui usein jo 50-vuotislahjaksi.

Käynnistä virisi kansainvälinen tutkimushanke, jossa seurattiin kymmenen vuoden ajan lähes 13 000 miehen syömisiä ja sydäntä seitsemässä maassa. Tulokset olivat täkäläisittäin dramaattiset. Itäsuomalaisten miesten riski sairastua sydäntauteihin ja kuolla ennenaikaisesti oli moninkertainen vaikkapa kreikkalaisiin ja jugoslavialaisiin verrattuna.

Selittäjäksi näytti nousevan ruokavalio, erityisesti ruoan sisältämä rasva. Välimeren ympäristössä nautittiin paljon kasvirasvoja, jotka olivat peräisin oliiviöljystä. Itä-Suomessa taas käytettiin pääasiassa eläinrasvoja, joita saatiin lihasta, maidosta ja voista. Erot vakuuttivat Keysin siitä, että eläinperäinen tyydyttynyt rasva nosti veren kolesterolipitoisuutta ja se puolestaan pohjusti sydäninfarkteja. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tieto sai terveysvalistajat liikkeelle. Sota rasvaa vastaan alkoi. Yksinkertaisuuden nimissä julistettiin pannaan kaikki rasva. Näin katsottiin päästävän varmimmin eroon sydämelle pahasta rasvasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laatu jäi jalkoihin

Ancel Keysin tutkimusasetelmia on myöhemmin arvosteltu – eikä suotta. Keys poimi Seitsemän maan tutkimukseen maita, joiden tilanne istui hänen omiin ennakkokäsityksiinsä. Muut hän poisti aineistosta. Hän ei hakenut edustavuutta vaan eroja, jotta pääsisi kiinni sydänkuolemien syntysyihin. Kuuluisa tutkimus ei kelpaakaan suoraksi todisteeksi ravinnon rasvan, kolesterolin ja sydäntautien kuolemanyhteydestä.

Keysiä ja hänen varhaisia seuraajiaan on arvosteltu myös yksioikoisista tulkinnoista ja rasvan vaarojen paisuttelusta. Totta toinen puoli.

Nykyään tiedetään, että elimistö ja ravinto muodostavat monimutkaisen kokonaisuuden, rasvat vaikuttavat kolesteroliin monin tavoin ja tyydyttyneelläkin on puolensa. Ravitsemustutkijoiden mukaan tyydyttynyt rasva ei ole sellaisenaan kohtalokasta, mutta jos sitä käyttää runsaasti, kannattaa vähentää ja keventää. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

Tämä terveysviesti olisi ollut poimittavissa jo varhaisista tutkimuksista. Niissä paljastui selvästi rasvan laadun vaikutus. Viesti kuitenkin hukkui kiihkoon karsia rasvaa.

 

Lue lisää

Lokakuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa lääketieteen erikoistoimittaja, päätoimittaja Jukka Ruukki seuraa suomalaisen rasvasodan vaiheita ensimmäisistä tutkimuksista tv-kampanjoihin, transrasvakohuihin ja voin uuteen nousuun. Hän kertoo myös, miksi eläinrasvojen nykyinen suitsutus osuu harhaan siinä missä alkuperäinen tyrmäys.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti ja iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

 

Päivitettu 14.10.2017 klo 11.59. Kuva vaihdettu, koska Facebook ei kelpuuttanut sydänkuvassa häämöttänyttä miesvartaloa uutisen markkinointikampanjaan.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä19604

Goswell kirjoitti:
Syökää vaan margariinia perkele.Jumalauta mitä vahinkoa tuokin vouhotus toi, kalmistoissa makaa paljon uhreja.

Äitini on täysin tuon taannoisen Kevyt/margariinihegemonian aivopesemä. Olen yrittänyt selittää, että kyseessä on pitkälti erehdyksessä sattunut lipsahdus, tieteen kaapuun väärin argumentein verhottu ankka, mutta ei, ei mitään suostu syömään, missä on vähääkään läskiä taikka maitorasvaa.
Pidän äitini jääkaapissa oivariinia sen varalta, että käytän sitä itse kun käyn kylässä kahvilla, meinaan en pysty syömään ruisleipää vedellä jatketun margariinin, 10% polarin ja kevytkalkkunaleikkeen kanssa.

Vaihtelu virkistää

  • ylös 21
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla