Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Ruotsalaisväitöksen mukaan rasvaista maitoa juovat lapset ovat muita laihempia.

Täysmaitoa päivittäin juovilla kahdeksanvuotiailla on pienempi painoindeksi kuin niillä, jotka juovat maitoa vain harvoin. Samanlaista eroa ei kuitenkaan löydy niiltä lapsilta, jotka juovat vähärasvaista tai rasvatonta maitoa, havaitsi Susanne Eriksson Göteborgin yliopistosta väitöstutkimuksessaan.

Eriksson kartoitti 120 kahdeksanvuotiaan ravitsemusta ja kehon ja luiden koostumusta. Tulos osoitti, että yli kolme prosenttia rasvaa sisältävää maitoa päivittäin juovat lapset painavat keskimäärin neljä kiloa ikätovereitaan vähemmän. Laihemmat lapset söivät muutenkin enemmän rasvaa kuin lihavammat.

"Emme tiedä, mistä tämä johtuu", Eriksson painottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Selitys saattaa piillä esimerkiksi siinä, että vähärasvaista tai rasvatonta maitoa juovat nauttivat enemmän virvoitusjuomia", Eriksson puntaroi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erikssonin tulokset osoittivat myös, että peräti 62 prosentilla lapsista oli veressään suosituksia alhaisempi D-vitamiinipitoisuus.

"Emme pystyneet selvittämään, oliko D-vitamiinipitoisuudella yhteyttä kalan syömiseen, mutta havaitsimme kuitenkin, että rasvaista kalaa ainakin kerran viikossa syövien lasten veressä oli enemmän tärkeitä EPA- ja DHA-rasvahappoja kuin muiden."

Lue lisää D-vitamiinin vaikutuksista 10.11 ilmestyvän Tiede-lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla