Taiteilijan näkemys kolmoisasteroidista. Kuva: <span class="photographer">ESO
</span>
Taiteilijan näkemys kolmoisasteroidista. Kuva: ESO

Rautameteoriitit saattoivat muodostua yhtä lähellä Aurinkoa kuin Maa. Osa niistä voi olla ainetta, josta oma planeettamme aikoinaan muodostui.

Rautameteoriiteista suurin osa on peräisin Marsin tuolta puolen. Ne saattoivat kuitenkin muodostua yhtä lähellä Aurinkoa kuin Maa. Osa niistä voi olla tutkijoiden kauan kaipaamaa ainetta, josta oma planeettamme aikoinaan muodostui.

William Bottke kumppaneineen päätteli tietokonesimulaatioista, että rautameteoriitit kertyivät samasta aineesta, josta lähellä Aurinkoa muodostuneet maankaltaiset planeetat Merkurius, Venus, Maa ja Mars kasvoivat. Aluksi ne sisälsivät radioaktiivisia aineita, joiden hajoamisen tuottama energia sulatti ne. Törmäily alueen muiden kappaleiden kanssa sinkosi jähmettyneet rautamöykyt Marsin ja Jupiterin väliselle asteroidivyöhykkeelle.

Silloin tällöin asteroidien väliset törmäykset tai Jupiterin vetovoima sinkoavat vyöhykkeen asteroideja ilmakehään, ja Maahan tömähtää rautameteoriitteja. Ne saivat Bottken Naturessa julkaistun tutkimustuloksen myötä uuden ulottuvuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla