Hiilidioksidi ei voimista kasvua, jos typpeä ja fosforia ei ole tarpeeksi. Kuva: Wikimedia Commons
Hiilidioksidi ei voimista kasvua, jos typpeä ja fosforia ei ole tarpeeksi. Kuva: Wikimedia Commons

Odotettu kasvu voi tyssätä typen ja fosforin puutteeseen.

Kasvien on katsottu hidastavan ilmaston lämpenemistä, koska ne sitovat hiilidioksidia yhteyttäessään ja kasvaessaan. Kasvit eivät kuitenkaan ehkä kasva hiilidioksidin lisääntyessä niin vahvasti kuin on arvioitu, koska ravinteiden niukkuus rajoittaa kasvua. Tämän vuoksi maapallon keskilämpötila voi nousta enemmän kuin jotkin ilmastomallit arvioivat, kertoo tutkimus Nature Geosciencessa.

Coloradon yliopistossa Boulderissa työskentelevä William Wieder ja hänen työtoverinsa mallinsivat, miten paljon typpeä ja fosforia tarvittaisiin, jotta kasvu voisi voimistua odotusten mukaisesti. He huomasivat, että kasvit tarvitsevat lisäkasvuun ravinteita paljon enemmän kuin näitä on tarjolla.

Ravinnepuutteen seurauksena kasvit sitovat hiilidioksidia jopa 25 prosenttia vähemmän kuin kansainvälinen ilmastopaneeli on keskimäärin arvioinut.

Vuosisadan loppuun mennessä kasvikunta ei ehkä ime hiiltä yhtä paljon kuin sitä vuotaa maaperästä ilmakehään. Hiilidioksidia vapautuu maaperästä entistä enemmän, kun orgaanista ainesta hajottavat pieneliöt lisääntyvät ilmaston lämmetessä. Siksi maapallo lämpenisi enemmän kuin nykyiset ilmastomallit ennustavat.

Kasvit tarvitsevat typpeä, koska se on tärkeä osa lehtivihreää. Toinen keskeinen ravinne on fosfori, joka osallistuu muun muassa kasvin energiantuotantoon. Ilmakehän typpikaasua kasvit eivät voi käyttää suoraan, vaan ne saavat typpensä maaperässä olevista typpiyhdisteistä bakteerien avulla. Fosforia tulee lisää rapautuvista kivistä ja vaikkapa tuulten kuljettamasta hiekasta.

Näiden kahden keskeisen ravinteen saantia ei ole juuri huomioitu ilmastomalleissa. Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viimeisessä raportissa on käytetty yhdentoista ilmastomallin tietoja, mutta niistä vain kahdessa on arvioitu typen kiertoa, ja fosforin kiertoa ei ole otettu huomioon yhdessäkään.

Svante
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt28.4.2015

Ravinnepulan takia kasvit eivät ehkä viilennä maapalloa

Toisaalta, ihan ravinnontuotannon kasvutarvetta ajatellen typellä ja fosforilla ei olisi enään saatu lisäkasvua aikaiseksi mikäli CO2 olisi pysynyt perustuotantoa rajoittavana tekijänä. Nyt on mahdollista lisätä sitä paljon mainostettua "vihreätä kasvua" typellä ja fosforilla, eikä välttämättä edes halla pääse koettelemaan niinkuin Paavoa nälkävuosina.
Lue kommentti
SamBody
Seuraa 
Viestejä6159
Liittynyt3.5.2008

Ravinnepulan takia kasvit eivät ehkä viilennä maapalloa

No eipä noissa arvauksissa ("malleissa") nyt muutenkaan ole lähimainkaan kaikkia asioita ole huomioitu, niin että suuriko on uutinen? Jo etumerkin saaaminen oikein kun on tähän saakka osoittautunut kovin haastavaksi!
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.