Ravun muuttuminen keitettäessä punaiseksi selvisi, kun kuoren molekyylien kolmiulotteinen rakenne mitattiin röntgensäteillä, Scientific American

Ravun muuttuminen keitettäessä punaiseksi selvisi, kun kuoren molekyylien kolmiulotteinen rakenne mitattiin röntgensäteillä, Scientific American -lehden verkkouutiset kertoo. Selityksen löysi Michele Ciancin johtama tutkijaryhmä Manchesterin yliopistossa Englannissa.

Yksi kuoren rakenneproteiineista on beeta-crustasyaniini, jossa sana crusta viittaa äyriäisiin (Crustacea). Se sitoo astaksantiinimolekyylit siten, ettei astaksantiini enää heijasta punaista valoa, kuten se normaalisti tekee, vaan muuttuu tumman sinipunaiseksi suojaväriksi Astaksantiinin etuliite asta tulee ravuista (Astacus).

Kiehuvan kuuma vesi katkaisee proteiinin ja astaksantiinin välisen sidoksen, minkä jälkeen astaksantiini muuttuu punaiseksi. Hyvä tietää, mutta tutkimuksen tavoite ei ollut pelkkä värinmuutos vaan se, miten astaksantiinia voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi lääkemolekyylien kuljettajana. Myös elintarvikeväreihin voidaan tätä kautta löytää uusia vaihtoehtoja.