Kuva: Fabrice Lambert / Wikimedia Commons
Kuva: Fabrice Lambert / Wikimedia Commons

Tiedostamaton asenne ennustaa tarkimmin suhteen onnellisuutta.

Yli sata avioparia käsittänyt tutkimus paljasti, että useimmilla ihmisillä on omaan parisuhteeseensa liittyviä fiiliksiä, joita he eivät välttämättä itse tunnista. Ne kuitenkin ennustavat parhaiten avioliiton onnellisuuden.

Jim McNulty ryhmineen seurasi 135 pariskuntaa neljän vuoden ajan. Tutkijat mittasivat ensiksi puolisoiden tyytyväisyyttä kysymyslomakkeella. Päästäkseen käsiksi myös kätkettyihin tunteisiin tutkijat mittasivat pariskuntien reagointia myönteisiin ja kielteisiin sanoihin sen jälkeen, kun nämä olivat nähneet 300 millisekunnin ajan kuvan omasta puolisostaan. Sitten koehenkilöiden piti nopeasti kertoa, oliko heidän kuulemansa sana negatiivinen ja positiivinen.

Tutkijat nimittivät näistä reaktioita paljastuvaa tekijää "automaattiseksi asenteeksi".  Ne, joiden automaattinen asenne puolisoon oli positiivinen, reagoivat nopeammin positiivisiin sanoihin. Ne, joiden automaattinen asenne oli negatiivinen, tunnistivat nopeammin negatiiviset sanat.

Positiivisen automaattisen asenteen ihmiset olivat neljän vuoden kuluttua liitossaan onnellisempia kuin muut.

Tietoiset asenteet eli pariskuntien antamat suorat vastaukset eivät sen sijaan osuvasti ennustaneet, kuinka onnellisena liitto jatkuu. 

Tutkimuksen julkaisi Science.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Reaktio paljastaa, onnistuuko avioliitto

Minulla on selkeä arkielämän kokemus juttujen onnistumisesta. Jos ei lavatanssiminen olisi onnistunut nykyisen kanssa ensikohtaamisella, olisi koko juttu jäänyt silleen 35 v sitten. Tätä juttua sietäisi tutkia vai onko tutkittu.
Lue kommentti

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1397
Liittynyt26.3.2006

Reaktio paljastaa, onnistuuko avioliitto

Alkuperäisessä uutisessa luki Erektio paljastaa mutta sen on nyt joku hienohelma muuttanut muotoon reaktio. Tosi lapsellista.
Lue kommentti

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).