Kuva: Wikimedia Commons.
Kuva: Wikimedia Commons.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan poliittisilla mielipiteillä on kytkös myös ihmisen fysiologiaan.

Se, miten suhtaudut Sarah Paliniin ja muihin äärikonservatiiveihin, on sidoksissa biologiaasi, väittävät yhdysvaltalaistutkijat.

Perinnäisesti on uskottu, että poliittiset mielipiteet muodostuvat kokemuksien kautta, mutta Douglas Oxley Nebraskan yliopistosta kollegoineen halusi selvittää, löytyisikö niistä myös yhteys fysiologiaan.

Tutkijaryhmä valikoi 46 vahvasti poliittisesti suuntautunutta koehenkilöä ja esitteli näille arkisia valokuvia, joiden joukkoon oli siroteltu myös pelottavia aiheita.

Samalla kun vapaaehtoiset katselivat kuvasarjaa, heidän ihonsa sähkönjohtavuutta mitattiin. Koehenkilöt altistettiin myös äkillisille äänille, ja heidän silmänliikkeitään rekisteröitiin.

Ilmeni, että pelottava kuva sai konservatiivit hikoilemaan enemmän kuin liberaalit. Samoin konservatiivit räpyttelivät kiivaammin kuullessaan yllättävän äänen, mikä tutkijoiden mukaan on sisäsyntyinen reaktio uhkaan.

Tutkimuksen mukaan säikyimmät kannattavat muita todennäköisemmin muun muassa kuolemantuomiota ja vastustavat esimerkiksi maahanmuuttajia – eli suosivat ryhmäänsä ”uhkilta” suojaavaa politiikkaa.

Tutkijat painottavat, että tulos on pelkkä korrelaatio, eikä kerro mitään ilmiön syistä.

Tutkimuksen julkaisi Science.