Kuvapörssi
Kuvapörssi

Äidinmaito voi auttaa nousemaan ylempään sosiaaliluokkaan.

Brittitutkimuksen mukaan äidinmaito saattaa auttaa lasta nousemaan ylempään sosiaaliseen luokkaan aikuisena. Rintaruokinnalla on monia suotuisia vaikutuksia lapsen terveyteen ja älykkyyteen, mikä saattaa näkyä sosiaalisena ja taloudellisena menestyksenä myöhemmin.

Tutkimukseen osallistui 1 414 englantilaista ja skotlantilaista, jotka lapsuudessaan (1937–1939) olivat mukana ravitsemustutkimuksessa. Osallistujille lähetettiin seurantakyselyt vuosina 1997 ja 1998.

Rintaruokitut olivat nousseet sosiaalisella arvoasteikolla vanhempiaan korkeammalle lähes puolet todennäköisemmin kuin osallistujat, joita oli pulloruokittu vauvana. Yhteys vahvistui sitä mukaa, mitä pitempään rintaruokinta oli jatkunut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rintaruokinnan ja sosiaalisen nousun yhteys ei selittynyt vanhempien tuloilla, asuinalueella, lapsen pituudella, syntymäjärjestyksellä, sisarusten määrällä eikä sillä, kuinka suuren osan tuloista perhe käytti ruokaan. Rintaruokitut lapset ovat silti saattaneet erota pulloruokituista jollain tässä tutkimuksessa selvittämättä jääneellä tavalla, joka selittää aikuisiän sosiaalisen nousun, tutkijat huomauttavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi
Archives of Disease in Childhood
.

Lähde: Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla