Lentokone on saanut pinnalleen rintasyöpäkampanjan tunnukset.
Lentokone on saanut pinnalleen rintasyöpäkampanjan tunnukset.

Jo puolet rintasyövistä todetaan kehittyvissä maissa. 

Rintasyöpään sairastuu maailmassa nykyään kaksi kertaa enemmän naisia kuin 1980-luvun alussa. Myös kohdunkaulan syöpä on lisääntynyt, mutta selvästi hitaammin, osoitti Lancet-lehden julkaisema tutkimus.

Selvitys osoittaa, että vuonna 1980 rintasyöpään sairastui noin 640 000 naista, mutta vuoteen 2010 mennessä luku oli kasvanut jo 1,6 miljoonaan. Kohdunkaulan syövät ovat samana aikana yleistyneet 380 000 vuosittaisesta sairastumisesta hieman yli 450 000:een. Kohdunkaulan syöpä on lisääntynyt lähinnä Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Suurin taakka on siirtymässä kehittyviin maihin. Rintasyövistä nykyään noin puolet ja kohdunkaulan syövistä yli 70 prosenttia todetaan kehittyvien maiden naisilla. Syöpäkuolemat ovat jo niin yleisiä, että niitä voi pitää äitikuolleisuuden veroisena ongelmana, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rintasyöpien aiheuttamat kuolemat eivät silti ole yleistyneet yhtä paljon kuin ilmaantuvuusluvuista voisi päätellä, mikä johtunee diagnosoinnin ja hoidon kehityksestä. Tämä tosin koskee lähinnä kehittyneiden ja rikkaiden maiden naisia, joista entistä useammat parantuvat rintasyövästä ja välttyvät kohdunkaulan syövältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain runsaat 4 000 naista, mikä tekee siitä yleisimmän naisten syövän. Kohdunkaulan syöpään sairastuu joka vuosi noin 150–175 suomalaisnaista.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla