Jotta syöpä paljastuisi mahdollisimman varhain, naisia kehotetaan tunnustelemaan ja tarkkailemaan rintojaan säännöllisesti. Neuvo saattaa olla hyödytön, sillä omatarkkailun tueksi ei löydy tieteellistä näyttöä, huomauttavat tutkijat

Jotta syöpä paljastuisi mahdollisimman varhain, naisia kehotetaan tunnustelemaan ja tarkkailemaan rintojaan säännöllisesti. Neuvo saattaa olla hyödytön, sillä omatarkkailun tueksi ei löydy tieteellistä näyttöä, huomauttavat tutkijat Kanadan lääkärilehdessä . Nykykäytäntö ei vähennä rintasyöpäkuolleisuutta.

Tarkkailusta voi olla enemmän riesaa kuin hyötyä, sillä väärät hälytykset johtavat turhiin tutkimuksiin, jotka puolestaan poikivat ahdistusta ja stressiä. Lisäksi rinnan kyhmystä napattava neulanäyte saattaa jättää kudokseen arpia ja epätasaisuutta.

Kanadalaisryhmä kävi läpi 13 tutkimusta, jotka käsittelivät omatarkkailua. Analyysi ei anna tukea nykyiselle käytännölle. Saman lehden pääkirjoituksen mukaan analysoitujen tutkimusten seuranta-aika on kuitenkin liian lyhyt pitävien johtopäätösten tekemiseksi. Siksi ei ole myöskään syytä reivata tämänhetkistä suositusta.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpäsairaus. Suomessa todetaan joka vuosi yli 3 000 uutta tapausta. Sairauden lisääntyminen johtuu lähinnä iäkkäiden naisten osuuden kasvamisesta väestössämme. Sairaus on harvinainen alle kolmekymppisillä. Riski on suurin niillä, joiden kuukautiset ovat alkaneet varhain, joilla on vähän tai ollenkaan synnytyksiä ja joiden kuukautiset jatkuvat vielä reilusti yli 50-vuotiaana. Rintasyövän ennuste on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa se todetaan. Suomessa 80 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua syövän löytymisestä. Luku on Euroopan korkeimpia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla